Jelentősen csökkent a Föld hőmérséklete a napfogyatkozás alatt

2016. augusztus 23. - 12:58 | Tech

Jelentősen csökkent a Föld hőmérséklete a tavalyi napfogyatkozás alatt a brit meteorológiai szolgálat, a Met Office kutatása szerint.

Jelentősen csökkent a Föld hőmérséklete a napfogyatkozás alatt
Fotó: TASR/AP

A szervezet szerint ez volt az első alkalom, hogy műholdakat használtak a földfelszín hőmérsékletének megfigyelésére egy teljes napfogyatkozás idején. A kutatók a nagy területet felölelő műholdfelvételeket a brit meteorológiai állomások egyperces méréseivel vetették össze, és megállapították, hogy a 2015. március 20-ai napfogyatkozás ideje alatt a földfelszín hőmérséklete csökkent Nagy-Britannia és Európa érintett területein.

"A műholdas megfigyelés eredményei megmutatták, hogy a Nap Hold által kitakart részének mérete, valamint az esemény időtartama és időzítése mind hatással van a hőmérséklet csökkenésére a napfogyatkozás alatt" - nyilatkozta a Met Office szóvivője. Hozzátette: a hőmérséklet leginkább ott esett le, ahonnan megfigyelve nagyobb volt a fogyatkozás mértéke, hosszabb az esemény és a nap korábbi szakaszában történt.

A szervezet kutatói két tanulmányt jelentetnek meg az eredményeikről a Royal Society Philosophical Transactions című rangos folyóiratának különleges, napfogyatkozás tematikájú számában. A szerző egyike, Elizabeth Good szerint korábban a helyi tényezők, például a vegetáció kiterjedése vagy a felhőzet miatt a kutatók nehezen találtak kapcsolatot a hőmérséklet ingadozása és a Nap elsötétedése között.

A 2015. márciusi napfogyatkozás az Atlanti-óceán északi részén, a Feröer-szigeteken és a Spitzbergákon volt teljes, valamint részleges Európa más területein, Izlandon, Észak-Afrika és Ázsia egyes részein. Európa nagy részében a napfogyatkozás reggeli esemény volt.

(MTI)