Jelentősen drágulnak a jelzáloghitelek, a kamatok már közel állnak a 4 százalékhoz

2022. szeptember 29. - 16:57 | Belföld

A két legnagyobb hazai bank, a Szlovák Takarékpénztár (Slovenská sporiteľňa) és a VÚB is tovább emeli a jelzáloghitelek kamatait. Ennek eredményeképp a 10 éves kamatrögzítés esetében már 4 százalék felett lesznek a kamatok, és az 5 éves fixációnál sincsenek messze ettől a határtól – hívta fel a figyelmet a DenníkE.

Jelentősen drágulnak a jelzáloghitelek, a kamatok már közel állnak a 4 százalékhoz
Fotó: Cséfalvay Á. András - illusztráció

Míg korábban a bankok lakáshitel-akciókkal rukkoltak elő, és apránként nyomták lefelé a kamatokat, hogy legyőzzék a versenytársaikat, mostanra a jelzáloghitelek egyre csak drágulnak, és nem kis mértékben.

Szerda óta a Szlovák Takarékpénztár 0,7 százalékponttal, csütörtök óta pedig a VÚB is hasonló mértékben emelte a kamatokat. A bankok ezt a pénzpiaci mozgásokra reagálva teszik – mondja Zdenko Štefanides, a VÚB elemzője.

A FED és az Európai Központi Bank is 75 ponttal emelte a kamatot szeptemberben. Egyúttal jelezték, hogy addig folytatják a monetáris politika szigorítását, amíg az árnövekedés vissza nem tér a megcélzott szintre.

A két legnagyobb hazai bank, a Szlovák Takarékpénztár (Slovenská sporiteľňa) és a VÚB is négy százalék fölé emelte a jelzáloghitelek kamatát 10 éves kamatrögzítés esetén. A 10 éves fixáció azonban már közel sem olyan csábító, mint tavasszal, amikor még kedvezőbb feltételeket akartak rögzíteni.


(DenníkE)

Címkék: jelzáloghitel, bank, kamat