Jelentősen megerősödve érheti el a Roslyn hurrikán Mexikó nyugati partjait

2022. október 22. - 10:36 | Külföld

Jelentősen megerősödve érheti el a Roslyn hurrikán Mexikó nyugati partjait, veszélyes viharokat és áradásokat hozva magával - jelentette be az Egyesült Államok Miamiban működő nemzeti hurrikánközpontja (NHC) szombaton.

Jelentősen megerősödve érheti el a Roslyn hurrikán Mexikó nyugati partjait
-illusztráció- (Fotó: TASR/AP)

A mexikói hatóságok néhány érintett területen igyekeztek rávenni az embereket, hogy menjenek biztonságosabb helyre.

A Roslyn hurrikán péntek éjjel érte el az 1-es fokozatot az NHC szerint, miközben Közép-Mexikó üdülővárosai felé haladt.

Két mexikói szövetségi állam, Jalisco és Nayarit tengerparti szakaszain hurrikánjelzést adtak ki: ezeken a részeken az NHC az élet- és vagyonvédelmi intézkedések "sürgős befejezését" javasolta.

Az előrejelzések szerint a hurrikán a Manzanillo mexikói kikötővárostól dél-délnyugatra fekvő 290 kilométeres partszakasz mentén haladhat tovább, mielőtt Puerto Vallarta üdülőváros közelében szombat éjjel vagy vasárnap hajnalban belép a szárazföld fölé.

Az NHC számításai szerint a Roslyn hurrikán 3-as fokozatúvá erősödhet, akár 180 kilométeres óránkénti sebességű szélviharokat is okozhat San Blas mellett. Ugyanez az adat péntek éjjel még csak 140 kilométer/óra volt.

A hurrikánok akkor érik el a 3-as fokozatot az NHC skáláján, ha a széllökések több mint 175 kilométer/órás sebességre gyorsulnak fel.

Az NHC szerint a Rosylin hurrikán veszélyes viharokat és "hatalmas, romboló erejű hullámokat" hozhat, "jelentős tengerparti áradásokat" okozva.

Kiterjedt esőzések várható Mexikó dél-nyugati területein: négy állam, Colima, Jalisco, Nayarit és Sinaloa egyes területein, ahol akár 10-15 centiméternyi csapadék is eshet.

(MTI)

Címkék: hurrikán, Mexikó