Jó ez a kormány?

Ardamica Zorán | 2021. szeptember 1. - 18:10 | Vélemény

Jó ez a kormány? Hát nem. Nem jó. Jobb volt az előző? Hát nem. Nem volt jobb. Viszont sok tekintetben működőképesebb volt. Viszont tényleg nem volt se jobb, se jó.

Jó ez a kormány?
Fotó: TASR

Ez sem jó és rosszul is működik. Olykor egyes részei simán nem is működnek.

Akkor miért is van még hatalmon?

Azért, mert eddig e kormány minden hibáját elnéztük. A pandémia miatt. És azért is, főleg azért, mert legalább azt az alapvető ígéretet elkezdte beteljesíteni, amelynek köszönhetően megválasztotta e társaságot a nép többsége. Jelesül, hogy igazságot tesz és visszaszorítja a politikai/állami korrupciót, leépíti a maffiaállamot. Ezen ugyanis tényleg elkezdett dolgozni, s lettek eredmények, változtak a törvények (nem feltétlenül lettek ám a paragrafusok egyenesebbek), sorra gyanúsították meg és tartóztatták le a szervek a nyomozások által azonosított alakokat.

Na, ez a folyamat számos gyanúsított kimosdatása okán a napokban véget ért. De legalábbis megakadt.

És most úgy tűnik, a törvény és a hivatott szervek helyett megint mintha valakinek a valakije döntene a bűnüldözésről és az igazságszolgáltatásról. Mint az előző banda idején.

Mondhatnánk, hogy fölöttébb nyugtalanító, de az kevés.

Ha ez a kormány ezennel az előzővel szemben egyetlen előnyét – a korrupcióellenes és bűnüldöző harcot – is elvesztette, akkor miért legyen ez és ne egy másik?

Azért, mert felvetül egy új kérdés? Hogy a következő kormány jó lesz-e, illetve jobb?

Az, hogy jobb lesz-e, kérem szépen, mindig kérdéses? Pedig az élet számos területén halljuk váltások előtt szinte érvként, nem biztos ám, hogy az új jobb lesz. Persze, hogy nem biztos.

A massza mindig a biztos rosszat választja a bizonytalan jóval szemben.

Aztán ott van az ijesztgetés, hogy visszajönnek a még rosszabbak. Vissza ám, ha olyan hülyék vagyunk, hogy azokat választjuk… De ez azzal jár, hogy döntünk. Jól vagy rosszul, mint amikor szalámit választunk. Vagy ízleni fog az ismeretlen, vagy jobb lett volna az ezerszer megunt íz, vagy pedig ugyanazt kapjuk új csomagolásban.

Most látjuk, hogy ez a kormány is csak egy újracsomagolt darálmány.

Két lehetőségünk van. Vagy ismét a régi rosszat választjuk, vagy kipróbálunk valami mást. Adunk magunknak esélyt. Legföljebb vacak lesz és cserélünk. Ha nem próbálkozunk, marad a mostani rossz és az előző rossz választéka.

Címkék: Matovič-kormány