Jó helyen vásárolt telket a Smer alelnöke - Akár egymilliót eurót is kereshet a biznisszel

Öt évvel ezelőtt Cseklészen (Bernolákovo - Szenci járás) vásárolt mezőgazdasági területet Juraj Blanár egykori zsolna megyefőnök, a Smer alelnöke.

Jó helyen vásárolt telket a Smer alelnöke - Akár egymilliót eurót is kereshet a biznisszel
Juraj Blanár (Fotó: TASR - Martin Baumann)

A 14 ezer négyzetméteres terület mezőgazdasági szempontból aprócskának számít, így valószínűsíthető, hogy

Blanár tudott róla: pár éven belül százezreket, vagy akár egymillió eurót is kereshet az üzlettel.

A politikus nem volt hajlandó elárulni, hogy mennyiért vásárolta a telket, azonban egy véletlen folytán mégis elárulta magát. A Denník N riporterének rendelkezésére bocsátotta a vételár átutalásáról készült kivonatot, és bár kisatírozta a pontos számot, az viszont látható maradt, hogy az összeg ötszámjegyű volt. Ez azt jelenti, hogy Blanár legfeljebb 99 999 eurót fizetett a területért.

A település lakói már tényként kezelik, hogy a szóban forgó helyen építkezési telkeket fognak kimérni, és ha ez valóban megtörténik, a Smer alelnöke akár 100 eurót is elkérhet a vásárlóktól egy négyzetméterért - ennyi ugyanis helyben a közművesített telkek reális vételára. Ennek oka, hogy Pozsony csupán félórás autóútra van Cseklésztől, vonattal pedig csupán 19 percnyire van a fővárosi vasútállomás.

Igaz, hogy a területre még be kéne húzni a gázt, a villanyt és a szennyvízcsatornát, de a kiadásokat leszámolva is óriási profitot termelhet a biznisz Juraj Blanárnak.

A Denník N kiszámolta: a területre 25 családi ház fér, így a közművesített telkeket eladva a Smer-alelnök akár 1,4 millió eurót is kaszálhat. Ha ebből leszámítjuk az öt évvel ezelőtti vételárat (legfelejebb 99 999 euró), és kb. 280 ezer eurót a telkek közművesítésére, valamint a dokumentáció elkészítésére, még mindig kb. 1 millió euró maradna Blanár zsebében.

(Denník N)