Jó hír a kiselsősök szüleinek: száz eurós hozzájárulást kaphatnak ősszel az államtól

2019. május 6. - 13:50 | Belföld

Jövedelemtől függetlenül száz eurós hozzájárulást kaphatnak az államtól azok a családok, akiknél van iskolakezdő gyerek.

Jó hír a kiselsősök szüleinek: száz eurós hozzájárulást kaphatnak ősszel az államtól
Fotó: Cséfalvay Á. András - illlusztráció

Az állam ezzel akar hozzájárulni a kiadásokhoz, amelyek a kiselsősök szüleit terhelik. A tervek szerint attól függetlenül, hogy mekkora a család összjövedelme, minden kiselsős után száz euró jár majd.

A támogatás egyetlen hátránya, hogy várhatóan nem érkezik majd meg az iskolakezdésre, csak néhány hónappal később, így a szülőknek a saját pénzükből kell megvásárolniuk az iskolakezdéshez szükséges csomagot.

Az iskolakezdési hozzájárulás a kormány szociális csomagjának a része. A hozzájárulást a család-, szociális és munkaügyi minisztérium tájékoztatása szerint a családi pótlékkal együtt kapják majd meg a szülők.

A szociálisan hátrányos helyzetű családok jelenleg is kapnak 33 eurós támogatást az iskolakezdéshez, ez a hozzájárulás azonban ettől teljesen független, tehát ők megkapják mindkét összeget. A minisztérium nem fogja ellenőrizni, hogy a hozzájárulás összegét valóban a kiselsősre költik-e a szülők, nem kell majd bemutatniuk számlákat vagy bizonylatokat.

Az iskolakezdési hozzájárulásról szóló javaslat már a parlamentben van. Amennyiben sikeresen átmegy, az összegeket októbertől kezdheti el utalni a tárca a csaknem 60 ezer kiselsős családjának. Az állami költségvetésből megközelítőleg 6,3 millió eurót különítettek el erre a célra.


(tvnoviny.sk)