Jó hír a szülőknek: Eltöröltek két szüléssel kapcsolatos illetéket!

2018. január 31. - 11:05 | Belföld

Az egészségügyi minisztérium úgy határozott, hogy az állami kórházakban 2018 februárjától ingyenessé teszi a szülés előtti epidurális érzéstelenítést és az együttszülést (választott személy jelenléte a szülésnél).

Jó hír a szülőknek: Eltöröltek két szüléssel kapcsolatos illetéket!
Fotó: Cséfalvay Á. András

Az epidurális érzéstelenítés a leghatékonyabb szülészeti fájdalomcsillapító módszer. A gerinc közelébe adott injekció nem tompítja el a teljes testet, és a szülés legfájdalmasabb szakaszain segítheti át a vajúdó kismamát.

Az együttszülés napjainkban egyre népszerűbbnek számít. Szülés közben sok anyuka igényli párja támogatását, de vannak, akik édesanyjuk vagy választott szülésznőjük jelenlétét kívánják. Az illeték eltörlése mindegyik lehetőségre vonatkozik, tehát az anyuka maga választja meg, ki legyen jelen a szülésnél - ingyenesen.

Az egészségügyi minisztérium az érzéstelenítés és az együttszülés ingyenessé tételével az újdonsült szülők kedvében szeretne járni, de fontos tudni, hogy

az illetékek eltörlése kizárólag az egészségügyi minisztérium által fenntartott, állami kórházakra vonatkozik.

Így aki nem állami egészségügyi intézményben akar szülni, annak továbbra is fizetnie kell az említett szolgáltatásokért. A magánkézben lévő kórházak közé tartozik a Svet Zdravia által működtetett Dunaszerdahelyi Kórház és Rendelőintézet is, ahol ezek a szolgáltatások jelenleg is fizetősek.

A dunaszerdahelyi szülészeten az együttszülés 25 euróba, míg az epidurális érzéstelenítés 150 euróba kerül

- tudtuk meg Tomáš Kráľtól, a Svet Zdravia szóvivőjétől.

A szóvivő tájékoztatása szerint a dunaszerdahelyi kórház jelenleg nem gondolkozik azon, hogy ingyenessé teszi ezeket a lehetőségeket.

"Mivel a standardon felüli szolgáltatások bevételkiegészítő forrást jelentenek a kórházak számára, az illetékek eltörlésén kívül a minisztériumnak azzal is foglalkoznia kéne, hogyan pótolják majd az egészségügyi intézmények ezt a bevételkiesést. Megfelelő pénzügyi források nélkül ugyanis a kórházak nem tudják folyamatosan bővíteni és fejleszteni az ellátás minőségét" - mutatott rá Tomáš Kráľ arra, hogy bár a szülőket egyértelműen megörvendezteti a minisztérium döntése, ám a tárca nem nyújt távlati terveket arra, hogyan foltozzák majd be az állami intézmények az illetékek eltörlése által okozott költségvetési lyukakat.

(db)