„Jó, hogy ez a kormány kevesebb Facebook-bejegyzéssel dolgozik” – Komáromban járt a pénzügyminiszter (FOTÓK)

2023. augusztus 15. - 15:44 | Belföld

Az önkormányzatok nehéz pénzügyi helyzetéről tárgyalt Komáromban Horváth Mihály, a szakértői kormány pénzügyminisztere a környékbeli települések polgármestereivel. Konkrét eredményekről nem tájékoztattak, de a beszélgetést ennek ellenére is eredményesnek nevezte Keszegh Béla, Komárom polgármestere.

„Jó, hogy ez a kormány kevesebb Facebook-bejegyzéssel dolgozik” – Komáromban járt a pénzügyminiszter (FOTÓK)

Az önkormányzatok komoly pénzügyi problémákkal küzdenek, elsősorban az előző kormány(ok) intézkedései vagy éppen elmulasztott intézkedései miatt.

„Minden önkormányzat problémákkal küzd, még az előző időszakok nehézségeit megörökölve, például az energiaválság nem megfelelő kezelése” – jelentette ki Keszegh Béla, Komárom független polgármestere a megbeszélés után tartott sajtótájékoztatón.

Keszegh a kiszámíthatóságot nevezte az egyik legfontosabb követelésüknek, szerinte az előző kormányok által okozott egyik legnagyobb probléma éppen az ad-hoc, senkivel nem egyeztetett intézkedések elfogadása volt, amely súlyosan érintette az önkormányzatokat, mint például a családi adóbónusz növelése az önkormányzatok költségvetésének a kárára.

„Az önkormányzatoknak is elő kell készíteniük a jövő évi költségvetésüket, leginkább a biztonságra, a kiszámítható jövőre vágyunk, még ha nehéz is a pénzügyi helyzet” – mondta Keszegh.

Horváth Mihály nem ígért több pénzt, de azt vállalta, hogy a korábbi kormányok ígéreteit, például az energiaár-támogatást megvalósítják. Elismerte azt is, hogy a kormánynak az energiaárak alakulásának, csökkenésének köszönhetően kevesebbet kell majd költenie energiatámogatásra, de az így megtakarított összegnek már sok helye van. Példaként az egészségügyet említette, amely szerinte nehéz helyzetben van. „Emellett a parlamentben az elmúlt fél évben új törvények tömkelege született, amelyeknek a költségeit biztosítanunk kell” – utalt Horváth a parlament utolsó ülésszakainak eseményeire, amikor a képviselők már pártjai vagy saját maguk kampányát készítették elő.

„Amit megspórolunk az energiatámogatáson, az elmegy ezekre az új feladatokra” – magyarázta a pénzügyminiszter.

Mivel a gazdaság is rosszabbul teljesít a vártnál, ezért az államháztartás hiánya várhatóan magasabb lesz a tervezettnél.

„Ez nem jelenti azt, hogy nem lesz pénz az önkormányzatok megsegítésére, például az energiatámogatásra” – nyugtatta meg kicsit az önkormányzatokat Horváth.

Úgy véli azonban, hogy az önkormányzatokat sem lehet egységesen kezelni, elsősorban „személyre”, településre szabott segítséget ígért. Pontos intézkedésekről egyelőre nem beszélt, a pénteken találkozik az országos önkormányzati képviselőkkel, akkor tud majd pontosabbat ígérni.

Keszegh: jó, hogy kevesebb a Facebook-bejegyzés

Keszegh szerint már az előny, hogy ez a kormány „kevesebb Facebook-bejegyzéssel, kevesebb sajtótájékoztatóval dolgozik, és több a pontos számokkal alátámasztott konstruktív tárgyalás”. Három területről tárgyaltak. Az első a közvetlen pénzügyi támogatás emelése, amire maga Keszegh sem lát túl sok esélyt. A második a közvetett, pályázati támogatás.

„A projekteknek azonban már az önfinanszírozása is komoly problémát jelent az önkormányzatoknak, ezért kértük, hogy ehhez legalább előnyös hitelt tudjon biztosítani az állam” – magyarázta Keszegh.

A harmadik terület az önkormányzatok kiadásainak enyhítése. „Ha például bizonyos törvényi kötelezettségeket egy évvel eltolnának, vagy ideiglenesen felfüggesztenék a végrehajtását, mint például a hulladékgazdálkodásban vagy a szociálpolitikában, akkor ott tudunk spórolni, nem növelnék a hiányt” – magyarázta a polgármester. Konkrétan az úgynevezett Covid-hitelek elengedését kérték az önkormányzatok számára.

A pénteki találkozón már az önkormányzatok első éves pénzügyi mutatói alapján tárgyalnak majd a lehetséges állami támogatásról és annak formáiról.

- lpj -