"Jó" kis hely lehet ez a Fehéroroszország, tíz év börtönt kapott ott a tavalyi Nobel-békedíjas

2023. március 3. - 12:23 | Külföld

Tíz év börtönre ítélte pénteken Fehéroroszországban egy minszki kerületi bíróság Alesz Bjaljacki emberi jogi aktivistát, a 2022-es Nobel-békedíj egyik kitüntetettjét.

"Jó" kis hely lehet ez a Fehéroroszország, tíz év börtönt kapott ott a tavalyi Nobel-békedíjas
Lukasenka Putyin regisztrált partnere (Fotó: TASR/AP)

Bjaljacki alapította a Vjaszna (Tavasz) emberi jogi szervezetet, amely jogi és pénzügyi segítséget nyújtott a tüntetőknek a 2020-as fehéroroszországi zavargások idején. Most tüntetések finanszírozása és adócsalás miatt ítélték el.

A demokráciapárti aktivista szerint politikai okokból üldözik. Jogvédő csoportok szerint Fehéroroszországban mintegy 1500 politikai fogoly van. Sokukat a 2020-as tüntetések leverése után tartóztatták le, amelyek azután törtek ki, hogy Aljakszandr Lukasenka ismét megnyerte az elnökválasztást, az ellenzék szerint csalással.

A bíróság továbbá a Vjaszna képviselőit, Valjancin Sztefanovicsot és Uladzimir Labkovicsot, akik Bjaljackival együtt vettek részt a tárgyaláson, 9, illetve 7 évre ítélte, amit büntetőtelepen kell letölteniük. A Fehéroroszországon kívül tartózkodó Dmitrij Szalavjovot külön eljárásban 8 év börtönre ítélték.

MTI