Jó kis társaság gyűlt össze Pellegrini mögött, de közben Korčok alaposan megnyerte az ötödik felmérést

2024. április 3. - 14:56 | Belföld

Fico és Danko mellé Boris Kollár is odaállt, Ján Kubiš viszont nem egyértelműen. Emellett kijött még egy felmérés arról, hogy Ivan Korčok nyerné az elnökválasztás második fordulóját, az eddigi legmagasabb arányban.

Jó kis társaság gyűlt össze Pellegrini mögött, de közben Korčok alaposan megnyerte az ötödik felmérést
Peter Pellegrini és Ivan Korčok

Szerdán sorban biztosította támogatásáról Peter Pellegrinit a jelenlegi kormánykoalíció, melynek éppenséggel tagja, továbbá Boris Kollár és a megroggyant Sme rodina, illetve az elnökválasztás első fordulójában elhasalt Ján Kubiš.

Robert Fico és Andrej Danko közös sajtótájékoztatót tartott az ügyben. Fico azt mondta, Szlovákiának olyan elnökre van szüksége, aki szuverén és magabiztos módon képviseli majd Szlovákiát, küzdeni fog a szlovák nemzetállami érdekekért. Danko ehhez annyit tett hozzá, hogy reméli, Pellegrininek sikerült szombaton legyőznie a "gonoszt", amit szerinte a másik jelölt, Ivan Korčok képvisel.

A parlamenti választásokon tavaly elhasalt Sme rodina, Boris Kollár pártja is beállt Pellegrini mögé, erről döntött az elnökságük. Noha Korčok annak a kormánynak volt a külügyminisztere, melynek a Sme rodina is tagja volt.

Végezetül Ján Kubiš jött. Az első Fico-kormány külügyminisztere nem döbbentett meg senkit, amikor bejelentette, hogy a második körben Peter Pellegrinire szavaz majd. Ugyanakkor a választóinak szóló javaslata nem volt ennyire egyértelmű. Arra kérte őket, hogy vegyenek részt a választásokon, és szavazzanak lelkiismeretük és belátásuk szerint. Tudja ugyanis, hogy saját szavazói között vannak olyanok, akik Pellegrini, másik pedig Ivan Korčok szimpatizánsai.

A Hospodárske noviny megrendelésére közben kiadta választási felmérését az SCIO ügynökség is, ennek eredménye a kövektező:

Ivan Korčok: 54,99%

Peter Pellegrini: 45,01%

A korábbi felmérések:

Ipsos:

Ivan Korčok: 50,1%

Peter Pellegrini: 49,9%

Median SK:

Peter Pellegrini: 51,1%

Ivan Korčok: 48,9%

Focus:

Peter Pellegrini: 50,8%

Ivan Korčok: 49,2%

NMS Research:

Ivan Korčok: 51,7%

Peter Pellegrini: 48,3%

(TASR)