Jó lesz vigyázni, mert vasárnap esetleg lakott területre hullhat a kínaiak űrszemete!

2021. május 8. - 12:03 | Tech

Vasárnap hajnalban várható a múlt héten fellőtt kínai rakéta ellenőrizetlen visszatérése a Földre, amelyet nyomon követ az amerikai űrparancsnokság – közölték amerikai katonai illetékesek.

Jó lesz vigyázni, mert vasárnap esetleg lakott területre hullhat a kínaiak űrszemete!
Illusztráció - DW

A Hosszú Menetelés 5B nevű rakétával múlt csütörtökön juttatta Kína a világűrbe leendő állandó űrállomásának főmodulját, a Tian-he-t (Mennyei Harmónia). A Hosszú Menetelés 5B a felbocsátás után ideiglenes pályára állt, és megkezdte az előkészületeket a visszatérésre. Mivel a visszatérés ellenőrizetlen, egyes szakemberek attól tartanak, hogy a darabjai akár lakott területen is landolhatnak.

A rakéta visszaérkezésének pontos helyét a Föld légkörébe "nem lehet meghatározni egészen a visszatérés utolsó óráiig", amely vasárnap hajnalban várható. A Los Angelestől 257 kilométerre északnyugatra fekvő Vandenberg légi támaszpontról követik nyomon a rakéta útját - közölte az űrparancsnokság.

Jonathan McDowell asztrofizikus, a Harvard Egyetem tudósa elmondta, hogy a rakéta potenciálisan veszélyes törmelékei valószínűleg nem fognak elégni a légkörbe érve, de minden valószínűséggel a tengerbe hullanak, mivel a bolygó 71 százalékát az óceán borítja.

A tudós lehetségesnek mondta hogy földre, esetleg lakott területre hullanak, ahogyan ez megtörtént 2020 májusában, amikor egy másik Hosszú Menetelés kínai rakéta darabjai Elefántcsontparton landoltak, megrongálva számos épületet, személyi sérülést azonban nem okoztak.

A Global Times kínai napilap kínai űripari illetékeseket idézve szerdán arról írt, hogy nincs ok a pánikra a rakéta visszatérése miatt. "A legtöbb törmelék el fog égni a légkörbe visszatérve... csak egy nagyon kicsi részük eshet a földre, valószínűleg távol lakott területtől, vagy az óceánba" - idézte a lap Vang Jan-ant, a Aerospace Knowledge szakfolyóirat főszerkesztőjét.

mti/para

Címkék: kínai űrszonda