"Jó napot, sziasztok!" - magyar és szlovák gyerekekkel haverkodott online Zuzana Čaputová (Videó)

2021. április 26. - 09:58 | Belföld

A Cseregyerek - rozumieme.si projektbe kapcsolódott be a köztársasági elnök, megismerkedve annak céljaival, mely pedig nem más, mint szlovák és magyar anyanyelvű gyerekeket összehozni annak érdekében, hogy fejlesszék a társalgásukat és megismerjék egymást.

"Jó napot, sziasztok!" - magyar és szlovák gyerekekkel haverkodott online Zuzana Čaputová (Videó)
Zuzana Čaputová (Fotó: TASR)

"A projektben résztvevő gyerekekkel volt szerencsém beszélgetni arról, hogyan találhatjuk meg, ami összeköt bennünket, és hogyan tudjuk megérteni és tisztelni azt, amiben különbözünk - olvasható az államfő Facebook-oldalán magyarul is. "A projekt összeköti a szlovák és a magyar gyerekeket, akik közösen oldják meg a különböző nyelvi, frazeológiai, zenei vagy kulináris kihívásokat. A kihívások közös megoldása által nemcsak a magyar gyerekek fejlesztik szlováktudásukat, illetve a szlovák gyerekek ismerkednek magyar barátaik anyanyelvével, hanem mindenekelőtt közösen tanulnak nyitottságot, empátiát, egyenlőséget és együttműködést" - folytatja.

Gratulált és köszönetet mondott a projekt szervezőinek, mivel ahogy ő fogalmaz,

"megtestesítik számomra azt az nagyon szükséges igyekezetet, hogy Szlovákiát olyan országgá tegyük, amelyben mindenki jól, teljes értékűnek és otthon érezheti magát."

A csatolt videóban Zuzana Čaputová szlovákul és magyarul is üdvözli az online videókonferenciába bekapcsolódott gyerekeket, majd a projekt szervezőitől megtudhatjuk, hogy korábban az effajta kezdeményezés, a különböző anyanyelvű gyerekek összehozása hétköznapinak számított, sőt, az iskolarendszer részét képezte. A szórakoztatóan tanító jellegű online összejöveteleken barátságok születnek, miközben a gyerekek egymás anyanyelvének frázisaival is megismerkedhetnek.

Hallhatunk erre egy példát is, amikor még Zuzana Čaputová is megpróbálkozik annak helyes kiejtésével, hogy "tűkön ülök", ami a szlovák nyelvben hiányzó "ü" és "ö" hangok miatt nem is olyan egyszerű. A szervezők a kezdeményezéssel ilyen módon arra is szeretnék biztatni a gyerekeket, hogy ha még nem is biztosak a helyes kiejtésben, akkor is próbálkozzanak vele bátran.

(parameter)