Jó világ van: Nagyágyúkat megszégyenítő szolgálati verdája lesz ismét Hájos Zoltánnak

Meg eddig is az volt. Sokkal drágább, mint számos nagyváros polgármesterének autója.

Jó világ van: Nagyágyúkat megszégyenítő szolgálati verdája lesz ismét Hájos Zoltánnak
Hájos Zoltán (Fotó: Paraméter-archív)

Hozzávetőlegesen 90 ezer euróért vásárol új Audi A6 3,0 TDI quattro STR-t a dunaszerdahelyi városháza, ez lesz a polgármester új szolgálati autója. A beszállító a dunaszerdahelyi DS Car s.r.o.

Nem vicc, itt a városháza weboldalára február 10-én felkerült szerződés (írd a keresőbe, hogy Audi) egy részlete:

De hisz ilyen verdával járt eddig is. Akkor meg mi van?

Plus 7 dní hetilap vetette össze a dunaszerdahelyi, és több nagyváros polgármestere által használt szolgálati autókat. 

Az összeállításukból kiderül, hogy:

  • Kassa főpolgármestere, a smeres Richard Raši egy Škoda Octaviát használ, amelyet a város 2015-ben vásárolt 27,5 ezer euróért.
  • Egy kicsit közelebb, Besztercebányán Ján Nosko egy 2005-ös, üzemképtelen Volkswagen Passatot cserélt le 2015-ben egy Škoda Superbre, 41 ezerért.
  • Andrea Turčanová, Eperjes polgármestere egy 2009-ben 49 ezer euróért beszerzett Mercedes E280-ast vesz igénybe szolgálati útjain.
  • Hozzájuk képest Pozsony főpolgármestere, Ivo Nesrovnal gurul a legdrágább verdával munkaidőben. Ő is egy Audi A6-ossal (4F/LAUKQ1) horzsol, amelyet 2008-ban vásároltak, tehát még jóval az ő megbízatási ideje előtt.

„Nekik nem az a lényeg, hogy objektívan tájékoztassanak, hanem hogy minél nagyobb hisztériát kelthessenek, és el tudják adni az újságjukat” – reagált a Plus 7 dní összevetésével kapcsolatos kérdésünkre telefonon a polgi.

Mint azt ő maga elárulta, Dunaszerdahelyen ugyancsak 2008-ban – még Pázmány Péter idején – vásárolta a városháza az előző szolgálati Audi A6-ost, szintén kb. 65 ezer euróért.

Illusztráció (Fotó: Audi)

Elmondta, hogy ezt az autót nem kizárólag ő használja, ugyanis előfordult már, hogy kölcsönadta az alpolgármesternek, vagy a városi hivatal alkalmazottaiból álló delegációnak, amikor Dunaszerdahely valamelyik testvérvárosába látogattak Erdélybe vagy a Vajdaságba.

„Úgy gondoltam, kilenc év után lecseréljük egy újra” – szögezte le. Elárulta, hogy családi kirándulásokra nem ezzel jár. „Most is Olaszországban síelek a családommal, a szolgálati autó pedig otthon parkol. Én magáncélokra biztos, hogy nem használom az autót” – mondta.

A megjegyzésünkre, hogy a szlovákiai nagyvárosok vezetői által használt autókhoz képest is nagyságrendekkel magasabb az ára a Dunaszerdahelyen megvásárolandó Audinak, azzal érvelt, hogy a szerződés ötéves lízingről szól, és tartalmaz például három éves szervizcsomagot, téli abroncsokat, és különböző biztonsági extrákat, mint például a hátul ülők számára légzsákokat, továbbá a jármű figyelmeztet, ha a sofőr elhagyja a sávját, illetve figyeli a követési távolságot is.

A szerződésben megtalálható emellett egyébként számos extra, ami a kocsi színét, hangrendszerét, belterét érinti, lehet böngészni. Hamarosan mi is jövünk egy összeállítással a részletekről!

Az új szolgálati autó beszállítóját Hájos Zoltán állítása szerint elektronikus aukció keretén belül választották ki. Csakhogy a közbeszerzés eleve Audi A6 Quattróra szűkítette a feltételeket, amit maga a polgármester is megerősített.

Lehetett volna Škoda Rapidra vagy Volkswagen Jettára is kiírni. De konkrétan Audi A6-os Quattróra írtuk ki, 3 literes motorral, mint amilyen most is van. 2008-ban nem volt semmilyen hisztéria keltve, most nem tudom, miért van”

– értetlenkedett.

Megkérdeztük, voltak-e más pályázók is, de erre nem kaptunk egyértelmű választ, sőt! „Ezzel a történettel nem igazán foglalkoztam, feltettük a hivatalban a közbeszerzést, és ami jó ár volt a kínálatból, abból tudtunk választani. Vannak a hivatalban szakemberek, akik ezzel foglalkoznak” – mondta.

Felháborítónak tartja a cselekményt Antal Ágota, a képviselő-testület független tagja.

„Mérhetetlen arroganciáról tanúskodik mindez, egy konkrét bemutatás a középső ujjal mindenkinek, aki itt lakik. A polgármester ezzel a lépésével is igazolta, hogy számára a funkció nem tisztség, hanem kiváltság”

– hangsúlyozta.

Ravasz Marián, a Híd városi kévpiselője úgy reagált, hogy az új szolgálati autó vásárlására vonatkozó tételt elrejtették a költségvetésben, így kerülhetett sor a jóváhagyására.

„Mivel lízingről van szó, a városháza költségvetésén belül a szolgáltatások tételbe került” – figyelmeztetett, hozzátéve, hogy ebben az összegben, ami a 2017-es évre vonatkozóan 379 ezer eurót tesz ki (költségvetés, kiadások, 1.1.4-es pont / 10. oldal), nincs tételesítve, hogy konkrétan mire fordítják.

„Ez teljesen a képviselő-testület tudtán kívül ment át”

– szögezte le. Hozzátette, a városháza és a polgármester által megkötött szerződésekre a májusi képviselő-testületi ülésre benyújtandó zárszámadás kapcsán biztosan kitérnek.

„Minden éremnek két oldala van. A város minden évben egymillió euró körüli plusszal zár, úgyhogy most lehet vitatkozni, de én úgy gondoltam, hogy ha lecseréljük ugyanolyanra, senkinek sem fog annyira fájni” – vélekedett Hájos Zoltán.

Antal Ágota viszont úgy látja, az, „ha pénzkeret van rá, még senkit nem jogosít fel arra, hogy ilyen módon gazdálkodjon az emberek pénzével”.

(SzT)