Joan Laporta győzött a Barcelona elnökválasztásán

2021. március 8. - 11:09 | Sport

Joan Laporta győzött az FC Barcelona vasárnapi elnökválasztásán, a katalán klub korábbi irányítója a szavazatok mintegy 58 százalékát söpörte be.

Joan Laporta győzött a Barcelona elnökválasztásán
-illusztráció- (Fotó: TASR/AP)

A Barcelona előző elnöke, Josep Maria Bartomeu október végén mondott le tisztségéről, azóta ideiglenes megbízatással a gazdasági bizottság vezetője, Carles Tusquets irányítja a klubot. Bartomeut hűtlen kezeléssel és korrupcióval vádolják, egy hete elő is állította a katalán rendőrség, amely a Nou Camp stadionban is házkutatást tartott.

Az előző elnök távozásakor még heten gondolták úgy, hogy három hónappal később versenybe szállnak majd a tisztségért, de végül négyen indultak, köztük a klubot 2003 és 2010 között már irányító Laporta. Az ő első regnálása alatt a Barcelona kétszer nyerte meg a Bajnokok Ligáját, a spanyol bajnokságban pedig négy alkalommal hódította el a trófeát.

Az 58 éves régi-új elnök - az egyesület beszámolója szerint - több mint 30 ezer szavazatot kapott. A 109 531 voksolásra jogosult tag közül csaknem 52 ezren vettek részt a választáson, melyet a koronavírus-járvány miatt januárról halasztottak mostanra. A szavazáson több aktív Barca-futballista, így a hatszoros aranylabdás Lionel Messi is részt vett. Laporta korábban megemlítette, kölcsönös a tisztelet közte és Messi között, megválasztása esetén mindenképpen arra törekedne, hogy a klub ikonja maradjon az együttesnél. Laporta mögött Victor Font végzett másodikként a voksok 29,99 százalékát birtokolva, míg Toni Freixa harmadik lett, rá a szavazatok 8,58 százaléka érkezett.

Laporta a voksolás utáni beszédében külön kitért Messire, utalva arra, hogy az argentin kiválóság 20 évvel ezelőtt mutatkozott be a Barca ifjúsági csapatában.

"Amikor azt látjuk, hogy a világ legjobb futballistája eljön és leadja a szavazatát, az világosan jelzi azt, amit nem győzünk ismételni: Leo szereti a Barcát"

- mondta Laporta, és hozzátette, reméli, ez azt jelzi, hogy Messi maradni akar a klubnál.

Az egyesület sztárja tavaly augusztusban megpróbálta elhagyni a katalánokat, miután a Bayern Münchentől elszenvedett 8-2-es vereséggel a csapat kiesett a Bajnokok Ligájából. A 33 éves játékos végül maradt, szerződése azonban kevesebb mint négy hónap múlva lejár.

Laportára pénzügyi szempontból is nehéz feladat vár, a Barcelona bruttó adóssága legutóbb több mint egymilliárd euró volt, tavaly a játékosokkal sikerült egyezségre jutni a fizetésük csökkentését illetően, ugyanakkor decemberben a klubnak halasztania kellett a futballisták bérének átutalását.

A pályán ugyanakkor rendeződni látszanak a dolgok, Ronald Koeman vezetőedző irányításával a legutóbbi 16 bajnokijából 13-at megnyert a csapat, amely a Király Kupa döntőjébe is bejutott, a Bajnokok Ligájában pedig még van esélye - ha csekély is - bekerülni a legjobb nyolc közé. Utóbbi sorozatban a nyolcaddöntős párharc első mérkőzésén a Paris Saint-Germain 4-1-re nyert a Barcelona vendégeként.

"Elmegyünk Párizsba, hogy bemutassunk egy nagy feltámadást"

- jelentette ki Laporta, akinek mostani megválasztása után a szerdán 21 órakor sorra kerülő BL-találkozó lesz az első meccse elnökként.

(MTI)

Címkék: FC Barcelona