Jobban bele kell húzniuk a diákoknak – változások jöhetnek az értékelésükben

Túl vannak a tanév első felén a diákok, az iskolaügy azonban változásokat tervez az iskolások értékelésével kapcsolatban.

Szerdán megközelítőleg 469 ezer alapiskolás és 222 ezer középiskolás diák kapta kézhez a félévi értékelését kivonat formájában. Sokan felteszik a kérdést, hogy miért szükséges a félévi értékelés, mivel ezek a jegyek nem befolyásolják a más intézményekbe való felvételizést.

„A diákot ilyen formában motiválják, hogy a félévkor kapott esetleges rosszabb jegyet az év végére kijavítsa” – mondta Erika Drgoňová, egy pozsonyi alapiskola igazgatónője.

Már a múltban is volt róla szó, hogy egyetlen jegy kellően tükrözi-e az adott diák tudását. „A 100-ból 90 pont jobban tükrözi a diák teljesítményét, mint egy 1-es. Mivel egy dolgozat során 90 pontot elérő diák ugyanúgy 1-est kap, mint aki maximális pontszámra írta meg” – gondolja így Drgoňová.

Martina Lubyová iskolaügyi miniszter szerint a jövőben a bizonyítványon kapott jegy mellett további szóbeli értékelést is kaphatnának a gyerekek. „Nyitottak vagyunk afelé, hogy a szóbeli értékelés elterjedjen. Azt azonban tudatosítani kell, hogy az értékelés rendszerének minden esetben standardnak kell maradnia, tehát valamilyen értékskálából kell kiindulni. Mivel a diákok továbbmennek a közép-, illetve főiskolák rendszerébe, valamilyen standard rendszer szerint kell őket értékelni” – magyarázta Lubyová. 

noviny.sk/para