Jobban hasonlíthatnak ránk a földönkívüliek, mint hinnénk

Az emberek többsége úgy képzeli, hogy a földönkívüli civilizációk tagjai szörnyszerű lények, nagy fejjel, hatalmas szemekkel és kicsi, vékony testtel. Egy kutatásban azonban arra a megállapításra jutottak, hogy ha léteznek idegenek, akkor sokkal jobban hasonlíthatnak ránk, mint azt feltételeznénk.

Az International Journal of Astrobiology folyóiratban publikált tanulmányban az Oxfordi Egyetem kutatói elsőként mutatják be, hogy az általunk ismert evolúciós elmélet milyen módon használható fel az idegen élőlények kinézetének, viselkedésének megjóslására. Állításuk szerint az alieneket igen nagy valószínűséggel ugyanazok a folyamatok és mechanizmusok alakították a természetes szelekció útján, amelyek minket, embereket.

Ez az elképzelés támogatja azt az érvelést, amely szerint az idegen létformák éppen úgy ki vannak téve a természetes kiválasztódásnak, és az idők folyamán – hozzánk hasonlóan – úgy fejlődnek, hogy egyre rátermettebbek és erősebbek legyenek. „Egy, a világűrbeli életet tanulmányozó asztrobiológus esetében alapvető feladat, hogy elgondolkodjék azon, vajon milyen lehet a földönkívüli élet” – mondta Sam Levin, az Oxfordi Egyetem Zoológiai Tanszékének kutatója. Szerinte „azért igen nehéz jóslásokba bocsátkozni az idegenekkel kapcsolatban, mert csak egyetlen, a földi élet példája áll rendelkezésünkre, ezért kizárólag ebből tudunk következtetni. „Cikkünkben alternatív megközelítést kínálunk, amely az evolúciós elméletet használja, hogy olyan jóslatokat készítsünk, amelyek függetlenek a földi részletektől. Ez azért hasznos megközelítés, mivel az elméleti előrejelzések olyan alienekre is alkalmazhatók, amelyek például szilícium alapúak, nincs DNS-ük, és nitrogént lélegeznek” - tette hozzá Levin.

„Azt persze, jelenleg még nem tudjuk megmondani, hogy az alienek két lábon járnak-e, vagy, hogy hatalmas, zöld szemmel rendelkeznek-e. De hiszünk abban, hogy az evolúciós elmélet megfelelő eszközt nyújt ahhoz, hogy megérthessük, milyenek is lehetnek a földönkívüliek” – magyarázta Levin.

Persze, ma még azt sem tudjuk, hogy az univerzumban van-e a miénkhez hasonló vagy annál magasabb fejlettségű élet. Az ugyanakkor tény, hogy potenciálisan több százezer élhető bolygó található csupán a mi galaxisunkban. Mindenesetre az oxfordi kutatók munkája egy apró lépéssel közelebb visz annak a kérdésnek a megválaszolásához, hogy milyenek is lehetnek a távoli bolygókon lakó idegenek – ha léteznek egyáltalán.

Blikk