A Jobbikban kegyvesztett Szávay nekiment Orbánéknak, Ficóéknak, a Hídnak és Beneš-dekrétumozott

2016. július 8. - 17:17 | Külföld

A Jobbik azt várja a kormánytól, hogy "helyezzen nyomást" Szlovákiára a rendezetlen nemzetségi kérdésekben és hívja fel az unió figyelmét arra, hogy a soros elnöki tisztséget átvevő ország nem biztosít alapvető jogokat - közölte Szávay István országgyűlési képviselő pénteki budapesti sajtótájékoztatóján.

A Jobbikban kegyvesztett Szávay nekiment Orbánéknak, Ficóéknak, a Hídnak és Beneš-dekrétumozott

A Jobbik elnöke, Vona Gábor tavasszal jelentette be, hogy a Jobbik vezetéséből, az ő döntésére, kiszorul Novák Előd, Apáti István és Szávay István alelnök. Vona azt mondta: 2018-ban olyan elnökségre lesz szükség, amely rendelkezik a kormányra jutás és a kormányzás képességével. A pártelnök hangsúlyozta: a távozó három alelnökkel együtt kíván működni, de náluk "vannak jobbak".

A Pártjában kegyvesztett Szávay most úgy fogalmazott: ha az EU komolyan vette volna az emberi jogokról szóló alapeszméit, akkor fel sem vette volna a tagállamok közé Szlovákiát a Beneš-dekrétumokkal.

Robert Fico szlovák kormányfőnek az elnökségi prioritásokat ismertető beszédére reagálva azt mondta: a populizmus és a nacionalizmus elleni harcot a saját kormányában kellene elkezdenie. Szerinte a Most-Híd párt sem magyar érdeket képvisel.

Szávay István szóvá tette azt is, hogy Frans Timmermans, az Európai Bizottság első alelnöke méltatta a nemzetiségi problémák kezelésében elért szlovák eredményeket. Szerinte az eddigi magyar kormányok bűne is, ha Nyugat-Európában ez a hamis látszat él. A kritikus kérdések közé sorolta a kisiskolák "fenyegetését", a kettős állampolgárság tiltását, a nyelv- és a zászlótörvényt.

A jobbikos képviselő jelezte: támogatja a bevándorlással kapcsolatos közép-európai együttműködést, azonban elfogadhatatlannak tartja, ha a kormány ennek "oltárán feláldozza a felvidéki magyarok érdekeit".

mti/para