Jócskán megugorhat a benzin ára Szlovákiában, ha az ország meglépi ezt

2022. szeptember 20. - 16:55 | Belföld

Több milliárd euró – ennyibe kerülhet Igor Matovič pénzügyminiszter inflációellenes csomagja, éppen ezért jogosan merül fel a kérdés, hogy miből fogja az állam mindezt fedezni.

Jócskán megugorhat a benzin ára Szlovákiában, ha az ország meglépi ezt
Fotó: TASR - illusztráció

A válasz az alkoholra, a szerencsejátékra vonatkozó adó emelése, illetve az orosz gáz megadóztatása. Éppen az ez utóbbiról szóló javaslatot halasztották már el kétszer a mostanra ellenzéki SaS kérésére, nem véletlen - mutatott rá a Hospodárske noviny.

Sulíkék korábban jelezték, csak akkor szavazzák meg a pénzügyminiszter javaslatát, ha az adóemeléssel egyidejűleg más adókat csökkentenek. Erre vonatkozóan néhány nappal ezelőtt bemutatták a konkrét adózási javaslatukat, amelyek "ikerpárokat" tartalmaznak.

Az első a rádió és televízió üzembentartási díjának (koncessziós díj) eltörlését tartalmazza. A díjakat állami költségvetési hozzájárulás által kívánják pótolni, a finanszírozás forrása pedig a gázvezetékek adója lenne, ahol várhatóan elfogadják az OĽaNO ötletét. A másik „ikerpár” a gépjármű-nyilvántartási díjak csökkentése és a szerencsejáték-adó kulcsának emelése. A harmadik javaslat a forgalmi adó (DPH) 10 százalékra történő csökkentése a vendéglátóiparban és az alkoholadó emelése.

Az SaS továbbá az üzemanyagok áfájának átmeneti csökkentését javasolja, ami reakció a már benyújtott, az orosz kőolajból származó rendkívüli bevételek megadóztatására vonatkozó javaslatra.

"Be fogunk terjeszteni egy parlamenti javaslatot arra vonatkozóan, hogy az üzemanyagok áfája 20-ról nyolc százalékra csökkenjen" - jelentette be Richard Sulík, az OĽaNO viszont ezzel nem ért egyet.

Bár a politikusok nem osztják egymás véleményét a jogszabály felállításával kapcsolatban, egyetértenek abban, hogy valamilyen intézkedésre szükség van. Szlovákia egyetlen kőolaj-finomítója megintcsak más véleményen van.

„A nemzetközi piacokon tapasztalható fejlemények azt mutatják, hogy néhány hét alatt közel a felére csökkent az egyes kőolajfajták közötti árkülönbség” – magyarázza Anton Molnár, a Slovnaft szóvivője, hozzátéve, hogy ez nem rajtuk múlik, hanem azon, hogy Oroszország képes-e új piacokat találni.

Molnár egyúttal arra is felhívta a figyelmet, hogy az orosz kőolaj megadóztatását a fogyasztók is megérzik majd. „Az autósok számára a rendkívüli adó azt jelentené, hogy Szlovákia az üzemanyagárakban közelebb kerülne a nyugat- és észak-európai országokhoz” – mutat rá a szóvivő.

Az Eurostat adatai szerint a szlovákiai sofőrök jelenleg átlagosan 1,67 eurót fizetnek literenként a benzinért,17 centtel pedig többet a gázolajért. Németországban egy liter benzinért két eurót, a gázolajért 13 centtel többet kérnek.


(HNonline.sk)

Címkék: benzin, üzemanyag, Slovnaft