Jodie Foster 60 éves

2022. november 19. - 14:53 | Kultúra

November 19-én tölti be 60. életévét Jodie Foster kétszeres Oscar-díjas amerikai színésznő, rendező, Hollywood sokak szerint legokosabb sztárja.

Jodie Foster 60 éves
-illusztráció- (Fotó: TASR/AP)

Alicia Christian Foster (a Jodie művésznév egy Josephine nevű családi barát keresztnevének rövidítéséből ered) már egyévesen beszélt, kétévesen olvasott, háromévesen reklámfilmben, hatévesen tévésorozatban szerepelt, tízévesen filmfőszerepet osztottak rá, és tizennégy évesen a rendkívül nézett Saturday Night Live tévéshow addigi legfiatalabb műsorvezetője lett. George Lucas neki szánta Leia hercegnő szerepét a Csillagok háborújában, de a Disney cég, amelyhez Fostert szerződés kötötte, nem adta ki.

Alig volt tizennégy éves, amikor a Taxisofőr drogfüggő tinédzser prostituáltjának szerepéért először Oscar-díjra jelölték. Alakítása egy őrült rajongóra akkora hatással volt, hogy 1981-ben azért követett el merényletet Ronald Reagan amerikai elnök ellen, hogy felkeltse a színésznő figyelmét (az egykori merénylőt idén júniusban felmentették minden korlátozás alól).

Foster énekesnőként is megállja helyét, ezt bizonyította a filmtörténet egyetlen gyermek-gengszterfilmjében, a Bugsy Malone-ban, amelynek forgatásakor egyik szereplő sem múlt még el tizenhat éves. Alakításáért megkapta a brit filmakadémia (BAFTA) legjobb mellékszereplőjének és legígéretesebb tehetségének járó díját.

1985-ben magna cum laude diplomázott angol irodalomból a patinás Yale Egyetemen, ahol 1997-ben tiszteletbeli doktori címet is kapott. Színészi tanulmányokat viszont soha nem folytatott, 1989-ben mégis Sigourney Weaverrel és Shirley MacLaine-nel megosztva megkapta a Golden Globe-, majd immár egyedül az Oscar-díjat A vádlottak című filmért, amelyben egy többek által megerőszakolt, igazáért küzdő nőt játszott.

Három évvel később A bárányok hallgatnak című thrillerben az Anthony Hopkins által hátborzongatóan hitelesen megszemélyesített, kifinomult pszichopata gyilkost üldözte FBI-ügynökként, s ismét átvehette az Oscar-díjat - ezzel ő lett az első színésznő, aki harmincéves korára kétszer is kitüntettek a filmvilág legrangosabb elismerésével. A film folytatását azonban még a felkínált 20 millió dollárért sem vállalta el. Nem sokan hinnék, de számos ismert szerepét csak "jobb híján" kapta: a Maverick című western-komédiából Meg Ryan, a Pánikszobából Nicole Kidman, A másik én című thrillerből Michelle Pfeiffer hátrált ki előtte.

Foster 1991 óta rendez is - Más, mint a többiek, Szédült hétvége (a Holly Hunter főszereplésével forgatott vígjátékot Koltai Lajos fényképezte), A hódkóros (ebben ismét Mel Gibsonnal játszottak együtt), s a 2010-es évektől elsősorban erre koncentrál. A 2016-ban bemutatott, a médiát és a pénzvilágot bíráló Pénzes cápa című túszdrámában George Clooneyra és Julia Robertsre osztotta a főszerepet. 1994-ben producerként is beszállt a Nell, a remetelány című filmdrámába (azóta még további nyolc filmet jegyzett producerként), amelynek főszerepéért immár negyedszer jelölték Oscar-díjra - maga Foster ezt tartja pályafutása legjobb alakításának. Olyan sikeres televíziós produkciókban is kamera mögé állt, mint a Kártyavár, a Narancs az új fekete vagy a Fekete tükör című sorozatok.

A franciául kiválóan beszélő sztár több francia nyelvű kislemezt adott ki, filmjei francia változatában saját magát szinkronizálja, és 2011-ben ő volt a legrangosabb francia filmdíj, a César-gála elnöke.

Szinte az összes műfajban kipróbálta magát: ugyanolyan otthonosan mozog sci-fiben (Elysium - Zárt világ), westernben (Maverick), romantikus, kosztümös filmben (Sommersby, Anna és a király), mint krimiben (Légcsavar, A belső ember). A tévés rajzfilm-família, a Simpson család legkisebb tagja az ő hangján beszélt először összefüggően. 2011-ben Roman Polanski instruálta Az öldöklés istene című vígjátékban, amely a magyar származású francia írónő, Yasmina Reza műve alapján készült. Egy korábbi nyilatkozata szerint nagy vágya, hogy filmet készítsen Leni Riefenstahlról, Adolf Hitler kedvenc rendezőnőjéről.

Magánéletéről tudni, hogy két gyermeke született, az apa kilétét azonban legmélyebb titkaként őrzi. 2014-ben összeházasodott barátnőjével, Alexandra Hedison fotós-színésznővel. A People Magazine által 2002-ben a legszebb 50 ember közé választott színésznő szabad idejét legszívesebben fiaival tölti, kedveli a kickboxot, a jógát, a karatét, az aerobikot és a súlyemelést. Kedvenc könyve Jerome David Salinger Franny és Zooey című műve, a filmek közül François Truffaut Négyszáz csapását kedveli leginkább, pályatársai közül Meryl Streepet és Robert De Nirót tartja a legtöbbre.

Azon kevesek egyike, akik gyerekszínészből igazi világsztárrá nőtték ki magukat, és azon még kevesebbek közé tartozik, akik büszke birtokosai mind a négy legrangosabb filmes kitüntetésnek - az Oscar-, az Arany Glóbusz- és a BAFTA-díjnak, valamint az amerikai film- és televíziós színészek egyesülete (SAG) díjának. A színésznőt 2013-ban a Golden Globe-gálán Cecile B. DeMille-díjjal tüntették ki. 2016 óta csillaga díszíti a hollywoodi Hírességek Sétányát, s 1998-ban egy kisbolygót is elneveztek róla. Tavaly kapta meg a legjobb női mellékszereplőnek járó harmadik Golden Globe-díját a The Mauritanian című filmben nyújtott alakításáért. Az alkotás az Egyesült Államok guantánamói fogolytábora körüli visszásságokat dolgozza fel egy 14 évig fogva tartott rab igaz története alapján. Ugyancsak tavaly a Cannes-i Filmfesztiválon Arany Pálma életműdíjat vehetett át.

(MTI)

Címkék: Jodie Foster