Jogellenes, hogy nem lehet külföldről szavazni!

2019. április 30. - 15:07 | Belföld

Mária Patakyová emberi jogi biztos felkérte Denisa Saková (Smer-SD) belügyminisztert, dolgozzon ki olyan törvénymódosítást, amely lehetővé teszi, hogy a külföldön tartózkodó szlovák állampolgárok valamennyi választáson leadhassák a szavazatukat.

Jogellenes, hogy nem lehet külföldről szavazni!
Fotó: TASR-illusztráció

Az ombudsman rámutatott, az alkotmány azok számára is szavatolja a választói jogot, akik külföldön tartózkodnak. „A szavazójog gyakorlása és ezzel a közügyek irányításában való részvétel a demokrácia egyik alappillére. Meggyőződésem, hogy a szervezési és egyéb nehézségek ellenére is biztosítani kell, hogy a külföldön tartózkodó szlovák állampolgárok valamennyi választáson leadhassák a szavazatukat, akár elektronikusan, akár levélben” - írta Patakyová a belügyminiszternek küldött levelében.

Az ombudsman emellett az Európai Tanács határozatára is hivatkozik, amely szintén kimondja, hogy az összes EU-tagállamnak lehetővé kell tennie külföldön élő állampolgárai számára is a választásokon való részvételt.

Patakyovát egy külföldön élő szlovák állampolgárokat tömörítő csoport kereste meg a törvénymódosítás ügyében, továbbá a parlamenti képviselők egy csoportja márciusban az alkotmánybírósághoz fordult az ügyben, mondta Michaela Pavelková, az emberi jogi biztos hivatalának munkatársa.

A belügyi tárca közölte, hivatalos választ ad Patakyovának, és hozzátette, hogy folyamatban van a törvénymódosítás előkészítése, amely lehetővé teszi, hogy az európai parlamenti és az államfőválasztáson a külföldön tartózkodók postán adhassák le voksukat.

„Mivel jelentős módosításokról van szó és több problémát meg kell oldani, például azt, hogy az európai parlamenti választáson megelőzzük a kettős voksolást, továbbá az elnökválasztásnál meghatározzuk a szavazással kapcsolatos határidőket, egyelőre nincs meghatározva a törvénymódosítási javaslat előterjesztésének határideje” - közölte Petra Friese, a belügyminisztérium sajtóosztályának munkatársa.

(TASR)