JOGERŐS: A gyilkos dunaszerdahelyi maffia megkapta, amit érdemelt

2019. október 8. - 17:22 | Régió

A Legfelsőbb Bíróság október 8-án három vádlott esetében szigorította, két vádlott esetében pedig helyben hagyta azokat a büntetési tételeket, amelyeket idén márciusban a Specializált Büntetőbíróság szabott ki a Sátor Lajos-féle dunaszerdahelyi maffia még életben lévő tagjaira.

JOGERŐS: A gyilkos dunaszerdahelyi maffia megkapta, amit érdemelt
Fotó: Paraméter

A nyolc vádlott közül hatan – Kádár Krisztián, Zakál Ferenc, Vlčko Pál, Szamaránszky Roland, Márik Andor, Boris Drevenák – fellebbeztek a Specializált Büntetőbíróság első fokú ítélete ellen, amit idén márciusban, az 1999-es dunaszerdahelyi tízes mészárlás 20. évfordulóján került kihirdetésre.

De nemcsak a vádlottak fellebbeztek tavasszal, a speciális ügyész három vádlott – Vlčko Pál, Szamaránszky Roland, Márik Andor – esetében az eredeti büntetés szigorítását javasolta. Mivel az első fokon a bűnszervezet további két tagja - Nagy Zsolt és Bugár György - teljes mértékben beimerték bűnösségüket az ellenük felhozott vádpontokban, ők már tavasz óta 22, illetve 21 éves, jogerős büntetésüket töltik.

A fellebbezések másodfokon a pozsonyi Legfelsőbb Bíróságon kerültek terítékre, és október 8-án az Alena Šišková által vezetett háromtagú szenátus rögtön az első tárgyalási napon kihirdette a másodfokú ítéletet. A Legfelsőbb Bíróság döntése ellen fellebbezésnek helye nincs. Az ítélet tehát végleges, és azon nyomban jogerőssé válik, ahogy a vádlottak írásban is megkapják azt.

A tárgyaláson a hat említett vádlott közül csak a Vlčko Pál volt jelen, és az ő büntetését szigorították a legnagyobb mértékben. Vegyük sorjában a vádlottakat, és a bíróság döntését:

Zakál Ferenc

A csicsói férfit márciusban 23 évre ítélték a csallóközi maffiában való tevékenykedés, hamis vád bűncselekménye, és a Sátor-gyilkosság ügyében - amit kitartóan tagadott. Zakál felmentésért fellebbezett, de mivel betegség miatt az ügyvédje nem tudott megjelenni az október 8-i tárgyaláson, ügyét különálló eljárásba utalta a bíróság. Így ő az egyetlen a bűnszervezet tagjai közül, aki fölött még nem mondtak ki jogerős ítéletet, és sorsa egyelőre nincs eldöntve.

Kádár Krisztián

Kádár, aki egy időben Sátor Lajos jobbkeze volt, majd kitervelte és Horváth Lehellel véghez is vitte a maffiafőnök meggyilkolását, enyhítésért fellebbezett a rá márciusban kiszabott 25 éves börtönbüntetés ellen.

Bár a bűnszervezet működését és felépítését illetően beismerő vallomást tett, végig tagadta, hogy ő tervelte volna ki a Reisz Andor (2006) és Sátor Lajos (2010) ellen elkövetett gyilkosságokat.

A Legfelsőbb Bíróság most kimondta, hogy ő áll az említett bűncselekmények hátterében, és változatlanul hagyta a Kádárra tavasszal kiszabott 25 éves börtönbüntetést.

Vlčko Pál

A megyeri származású Vlčko a 2000-es évek elején a bűnszervezet által elkövetett, utólag szinte felbecsülhetetlen mértékű ÁFA-csalások kulcsembere volt. Igaz, a 2000-es évek második felében eltávolodott a csoporttól, de a nyomozóhatóság és a bíróság is az ő számlájára írja egy "fehér ló" meggyilkolását, aki az adócsalásokhoz felhasznált egyik cég ügyvezetője volt. R. Romant azután tették el láb alól, hogy 2004-ben 25 millió koronát (830 ezer euró) vett ki a bankból, amit a bűnszervezet rendelkezésére bocsátott.

Vlčko Pál az egész eljárás során tagadta, hogy köze lett volna a férfi meggyilkolásához, amit viszont egykori bűntársa tanúsított a bíróság előtt. A vádlott az Écsi Béla és Branislav Kotlan ellen elkövetett gyilkosságban is részt vett - ahol a Sátor-csoport szinte minden tagja ott volt.

A Specializált Büntetőbíróság eredetileg 21 évnyi börtönbüntetésre ítélte, a gyilkosság ügyében felmentésért fellebbezett, de a Legfelsőbb Bíróság 25 évre súlyosbította büntetését - ami az egész ítélet legnagyobb mértékű szigorítása.

Szamaránszky Roland és Márik Andor

A dunaszerdahelyi Szamaránszky Rolandot júniusban hirtelen kiengedték az előzetes letartóztatásból, majd nem sokkal később a Legfelsőbb Bíróság döntése értelmében újra vizsgálati fogságba került. Bár október 8-án elővezették a bíróságra, a tárgyaláson nem kívánt részt venni, így az ítélethirdetésen sem volt jelen.

Szamaránszky ugyanúgy, ahogy a felsővámosi Márik Andor, a csallóközi maffia kivégzőosztagához tartozott - ez a pár emberből álló csoportosulás gyilkolta meg és/vagy ásta el Sátor Lajos áldozatait. Szamaránszky és Márik azon kívül, hogy tagjai voltak a bűnszervezetnek, részt vettek az Écsi Béla és Branislav Kotlan ellen elkövetett 2003-as gyilkosságban is. Eredetileg mindkettőjüket 17 évre ítélték, teljes felmentésért fellebbeztek, de a Legfelsőbb Bíróság 18-18 évre súlyosbította büntetésüket.

Boris Drevenák

A rendőr, aki a '90-es évek végétől a dunaszerdahelyi tízes mészárlás ügyét vizsgáló nyomozócsoport tagja volt, két kapura játszott.

Miután a 2000-es évek legelején Reisz Andor a bizalmába férkőzött, Drevenák elkezdte azon emberek érdekeit szolgálni, akiket börtönbe kellett volna zárnia - ezzel lehetővé téve azt, hogy Sátor Lajost egyszerűen képtelenség legyen elfogni. Ezzel a bűnszervezet tagjává vált, részesedést kapott a csoport által elkövetett gazdasági bűncselekményekből, és elárulta Sátoréknak, hol lakik Écsi Béla - akit Sátorék azért öltek meg, mert titkos tanúként szerepelt a '99-es tízes gyilkosság ügyében.

Vádlottársai a bíróságon egybehangzóan állították, hogy Drevenák - aki Écsi rendőrségi kapcsolattartója volt - miután megtudta, hogy a Pápay-klán egykori tagját Sátorék ki akarják végezni, 300 ezer koronát kért kölcsön Écsitől. Amit aztán soha nem kellett visszaadnia...

A Specializált Büntetőbíróság 17 év szabadságvesztésre ítélte, és bár ő minden vádat tagadva teljes felmentésért fellebbezett, a Legfelsőbb Bíróság megfelelőnek találta a számára kiszabott 17 éves börtönbüntetést. Boris Drevenák az egyetlen a vádlottak közül, aki jelenleg nincs vizsgálati fogságban. Eddig szabadlábon védekezett, de amint az ítéletet kézhez kapja, önként kell majd bevonulnia a meghatározott büntetés-végrehajtási intézetbe.

(db)


Beszámolóink a csallóközi maffiaperről és annak fejleményeiről (időrendi sorrendben):

Csonti bevallotta, hogy gyilkos

Megeredt Csonti nyelve: Sátor Kaliňák csúcsrendőrén keresztül akart visszatérni a normál életbe

Zakál mindent tagad, Csonti tovább csiripel

Névsorolvasás a bíróságon – Ők voltak a Sátor-maffia tagjai

„Öröm Dunaszerdahelyen élni, vádlott úr!“

Ő nem olyan, mint a többiek, ő nem gyilkos

Kádár tovább tagadta a gyilkosságokat, majd félbeszakadt a csallóközi maffia büntetőpere

"Sátor Lajos pisztolyt nyomott a számba"

„Csonti elásott egy kisebb falut"

Egy halálfej és kilenc koponya – Sátor Lajos magára varratta a tízes gyilkosságot

A megyeri adóhivatalban megnyílt a pénzcsap, és ömlöttek a milliók a csallóközi maffia kasszájába

Csonti elsírta magát, amikor Spišiakkal találkozott

Sátor Lajos: “Anyu, jobb, ha nem tudsz semmiről!”

Nem biztos, hogy olcsón megússza a gyilkosságokat a koronatanú

Elnapolták Horváth Lehel kihallgatását

Ott volt a Fontánában, de nem emlékszik semmire

“Talán azt gondolták, istenek”

MAFFIA: Ki pisál széllel szemben, Horváth vagy Kádár?

Az albári polgármester sofőrje szervezte meg a Sátor-Trnka csúcstalálkozót

„Azt kiabálta, hogy kinyírja az összeset, és Kádárral kezdi, ő lesz az első!”

Sátor sírva fakadt, Kádár izzadt, egymástól rettegtek

Trnka megúszta, neki nem kell a bíróságon magyarázkodnia Sátor Lajos miatt

Lučanskýt Sátor Lajosról vallatták, és megszólalt a tízes gyilkosság túlélője is

Temetőt csináltak a csallóközi határból, sorban kerülnek elő a holttestek

Csonti kilenc hónap után előbújt a börtönből

Életük végéig rács mögött maradnak Sátor Lajos emberei? Közeleg az ítélet napja!

Megérte kitálalni – Az ügyész a csallóközi maffia egyetlen tagjának sem javasolt életfogytiglant

Bűnbocsánat, méltányos büntetés, szabadláb – Ezt kérték a maffiaper vádlottjai

A Sátor-ügynek nincs vége, ez az ítélet csak a kezdet

A NAKA folyamatosan holttesteket keres Dunaszerdahely környékén

Két ügyvéd kicsempészhette Csonti leveleit a börtönből, ők is a vádlottak padjára kerültek!

MAFFIA: Alsóhatáron túrja a földet a NAKA, a hullakeresés folytatódik

17 évet kapott, gyilkossággal gyanúsítják, szabadlábon védekezhet