JOGERŐS: A Legfelsőbb Bíróság is bűnösnek találta Ruskót és Kočnert a váltók ügyében!

2021. január 12. - 14:48 | Belföld

A bazini Specializált Büntetőbíróság után a Legfelsőbb Bíróság is bűnösnek találta Pavol Ruskót és Marian Kočnert a Markíza-váltók ügyében.

JOGERŐS: A Legfelsőbb Bíróság is bűnösnek találta Ruskót és Kočnert a váltók ügyében!
Fotók: TASR

A Legfelsőbb Bíróság döntése által az ítélet jogerőre emelkedett: mindkettőjüket 19 évre ítélték, Kočner pedig emellett 10 ezer eurós pénzbüntetést kapott.

A büntetést mindkettőjüknek a legszigorúbban őrzött fegyházban kell letöltenie.

„A Legfelsőbb Bíróság ma teljes egészében helybenhagyta a Specializált Büntetőbíróság ítéletét, melynek értelmében mindkét vádlottra 19 év börtönbüntetés vár. Ma győzött az igazság, de ez még csak a kezdet“ – jegyezte meg az ítélethirdetés kapcsán Daniel Lipšic, a Markíza jogi képviselője.

„A szlovák igazságszolgáltatás és kriminalisztika történetének legnagyobb gazdasági bűnügyéről van szó” – jelentette ki az ítélethirdetés után Ján Šanta, a Speciális Ügyészi Hivatal felügyelő ügyésze. A büntetést példaértékűnek és igazságosnak nevezte. „Megmutattuk, hogy a bűnüldöző szervek, a rendőrség és az ügyészség nem csupán a bűnügyek felderítésére és a büntetőeljárás lefolytatására képesek, hanem a vádemelésre is, legyen szó bármilyen ügyről, a szlovák bíróságok pedig képesek gyors, törvényes és igazságos döntéseket hozni” – fűzte hozzá.

Marek Para, az elítéltek ügyvédje nem akarja kommentálni a Legfelsőbb Bíróság ítéletét, amíg nem kapja kézhez annak írásos változatát. Kilátásba helyezte, hogy rendkívüli jogorvoslatért fognak folyamodni. Az eljárást igazságtalannak tartja.

A Legfelsőbb Bíróság már harmadik alkalommal tárgyalta a hamisított televíziós értékpapírok ügyében hozott döntés elleni fellebbezést. A 69 millió euró értékben meghamisított váltók miatt tavaly 19 év fegyházra ítélték Marian Kočnert és Ruskót, akik nem értettek egyet az ítélettel.

Mivel különösen súlyos bűncselekményről van szó, Kočner leghamarabb 14 év után kérvényezheti a feltételes szabadlábra helyezését. 2018 júniusától van börtönben, ezért leghamarabb 2033-ban, 72 éves korában indítványozhatja a szabadlábra helyezését. Rusko csak az elmúlt hetekben került börtönbe, így ő megközelítőleg két évvel hosszabb ideig marad majd rács mögött.

A vád szerint Marian Kočner és Pavol Rusko vádlottak, miután megegyeztek Štefan Ágh vádlottal, akinek az ügyében külön eljárás indult, négy hamis váltót állítottak ki, ezeket pedig mellékletként mutatták be fizetési meghagyások kibocsátása végett. Ezzel 69 millió euróhoz jutottak volna.

Marian Kočner ellen Ján Kuciak újságíró meggyilkolása ügyében, valamint a Gatex cég ügyében is vádat emeltek hűtlen kezelés miatt. Pavol Ruskót a váltóhamisítás mellett azzal is vádolják, hogy ő rendelte meg Sylvia Klaus-Volzová meggyilkolását.

December közepén Rusko értesítette a rendőrséget, hogy ismeretlen anyaggal öntötték le futás közben, és emiatt kórházba került. A Legfelsőbb Bíróság ezután januárra halasztotta a tárgyalást. A kórházból végül hazaengedték, és őrizetbe is vette a rendőrség, mert felmerült, hogy Rusko megszökne Szlovákiából az afrikai Maliba, ebben pedig Ibrahim Maiga segítette volna.


(DenníkN/TASR/para)