Jogilag kérdéses a magyar jogállamiságra vonatkozó brüsszeli bírálat

2019. augusztus 4. - 14:33 | Külföld

Az Európa Stratégia Kutatóközpont elemzője jogilag kérdésesnek tartja a magyar jogállamiságra vonatkozó brüsszeli bírálatot.

Jogilag kérdéses a magyar jogállamiságra vonatkozó brüsszeli bírálat
Illusztrációs felvétel (AP Photo)

Gát Ákos Bence vasárnap az M1 aktuális csatornán azt mondta, amikor az Európai Unió néhány tagországot bírálva új jogállamisági mechanizmust próbált felállítani, az európai jog ütközött a magyar alaptörvénnyel.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Eötvös József Kutatóközpontjához tartozó Európa Stratégia Kutatóintézet elemzőjének véleménye szerint bár alapjában véve az európai jog élvez elsőbbséget, ez nem vonatkozik az alaptörvény alkotmányos identitást képező részére.

Kitért arra is, bár már megválasztották az Európai Bizottság (EB) új elnökét, a jelenlegi testület október végéig tartó megbízatása lejártáig még próbálja befolyásolni a következő időszak kialakítandó politikáját. Az átmeneti időszakban nem szokás fajsúlyos kérdésekben döntést hozni, a testület mégis egy újabb jogállamisági javaslattal állt elő - tette hozzá.

Úgy vélekedett, több hónapig is eltarthat, míg Ursula von der Leyennek, az Európai Bizottság új elnökének elképzelései elkezdenek érvényesülni.

MTI