"Jogotokban áll minden rendőrt és politikust megölni" - hangzik a pozsonyi késes ámokfutó felhívása

Egyre többet tudhatunk meg arról a fura fazonról, aki miatt pénteken vér folyt és lövöldöztek Pozsony belvárosában.

"Jogotokban áll minden rendőrt és politikust megölni" - hangzik a pozsonyi késes ámokfutó felhívása
Fotó: Rendőrség (Facebook)

A Nový Čas lap értesülései szerint a pénzügyi igazgatóság őrző-védő szolgálatának alkalmazottjára késsel rátámadó, majd a fegyverével a városközpontban tovább járkáltó illető egy eladósodott magántanár, aki éppen a pénzügyi nehézségei miatt támadhatott a pénzügyminisztérium épületére. Akciózása előtt az interneten egy hosszabb lélegzetvételű kiáltványt tett közzé, ami elég meredek megfogalmazásokat tartalmaz. 

A férfi, Martin H. egyéni vállalkozóként angolórákat adott, és azt állította magáról, hogy külföldön nőtt fel. A szlovák pénzügyi hatóságok szerint az elborult agyú illető 4,8 ezer eurós tartozást halmozott fel, ami akár az egész konfliktus forrása is lehetett. A magányos farkasként számontartott gyanúsított lelki állapotáról sokat elárul az a manifesztum, amit legutóbb a netre rakott fel. A kaotikus stílusban, hibás szlováksággal megírt "alkotás" valamiféle elegye a politikának és a biológiának. Arról ír benne, hogy

el kell távolítani a maffia parazitákat a politikából, akiket felválthatnak a antibiotikumos agysejtek. A szövegben egyebek mellett megtalálható a következő mondat is: "Jogotokban áll minden rendőrt, bírót, politikust, maffiózó kereskedőt megölni, mert ezek az életük végéig tartóan gyilkolásznak le benneteket."

Mint ismeretes, a pénteki incidens a pénzügyminisztérium előtt kezdődött, amikor a támadó a tárca épületénél megszúrta a Pénzügyi Igazgatóság munkatársát. A rendőrséghez délután érkezett a bejelentés egy férfiről, aki fenyegette a körülötte lévő embereket, azokat is beleértve, akik követték és videóra vették a férfit. A kiérkező járőrök meglőtték a férfit, aki hasba is szúrta magát.

(Cas/para)