Jöhet az örömhír az ovik és a sulik újranyitásáról

2020. május 12. - 17:36 | Belföld

Az óvodák és az általános iskolák alsó tagozatainak lehetséges megnyitásáról jövő hétfőn döntenek.

Jöhet az örömhír az ovik és a sulik újranyitásáról
Illusztráció (tasr)

Erről Igor Matovič kormányfő beszélt a szakértői tanács kedden tartott ülése után. A miniszterelnök hétfőn akarja közzétenni az "örömhírt", abban az esetben, ha a szlovákiai fertőzöttek száma nem emelkedik.

A kormányfő még nem jelentette be a nyitás pontos dátumát. "A mai ülés célja az volt, hogy megállapodjunk az óvodák és az iskolák működésének pontos feltételeiről. Nem akartuk meghatározni a pontos dátumot" - fejtette ki Matovič, aki hozzátette, az óvintézkedések legutóbbi enyhítésének hatásai a hétvégén kerülnek nyilvánosságra. "Ha azt látjuk, hogy semmi szörnyű nem történt, akkor nagyobb bátorságunk lesz az iskolák és óvodák megnyitására" - mondta.

Matovič megjegyezte, hogy az óvodákba és az általános iskolák megnyitása esetén az intézmények látogatása önkéntes lesz. "Minden önkéntes lesz, egyetlen szülő sem lesz arra kényszerítve, hogy féljen gyermekét iskolába küldeni" - tette hozzá. Szerinte valószínűleg nem minden szülő küldi majd gyermekeit óvodába.

Az iskolákat március óta bezárták a koronavírus terjedése miatt, és a hagyományos iskolai tanítást távoktatás váltotta fel.

TASR