Jöhet az újabb országos enyhítés, ha lesz elég vakcina, az embereknek megengedik, hogy válasszanak

2021. május 5. - 14:48 | Belföld

Tovább enyhül a járványhelyzet Szlovákiában, a számok pedig újabb jelentős változást tesznek lehetővé.

Jöhet az újabb országos enyhítés, ha lesz elég vakcina, az embereknek megengedik, hogy válasszanak
Fotó: Cséfalvay Á. András - illusztráció

Vladimír Lengvarský egészségügyi miniszter és Matej Mišík, az Egészségügyi Elemzések Intézetének (IZA) vezetője a szerdai kormányülést követően tájékoztatott a szlovákiai járványhelyzetről.

Jelentős javulás észlelhető a fő paraméterek terén, egy hét leforgása alatt 20 százalékkal csökkent a kórházakban kezelt fertőzöttek száma, jelenleg 1300-an vannak. Szlovákia így teljesítette a kritériumokat ahhoz, hogy országosan enyhébb, azaz rózsaszín besorolásra váltson.

Az intézkedések enyhítéséről viszont majd csak pénteken tájékoztat az egészségügyi miniszter és Ján Mikas tiszti főorvos.

Az oltással kapcsolatban arról tájékoztattak, hogy május végéig több mint 1,5 millió adag vakcina érkezhet az országba, Szlovákia lakosságának pedig a 21 százaléka van már beoltva. Az immunitás kiépítéséhez viszont kb. négy hétre van szükség, jelenleg így a beoltottak 14 százaléka érezheti magát védettnek.

Az egészségügyi miniszter elmondta: az előttünk álló hétvégére elfogyott az összes időpont az oltásra. Lengvarský csütörtökön kapja kézhez az elemzést, amely alapján elosztják a vakcinákat, ezt követően pedig az 50 éven felüliek számára is elérhetővé teszik a Pfizer-vakcinát. A miniszter hozzátette, ha a harmadik negyedévben lesz elegendő vakcina a Pfizertől, akkor elképzelhetőnek tartja, hogy az emberek választhassanak az oltóanyagok közül

Bár Veronika Remišová (Za ľudí) azt javasolta, hogy töröljék el a kijárási korlátozásokat, Lengvarský szerdán arról tájékoztatott, hogy ez továbbra is érvényben marad. A kormány jövő héten dönt a Covid-automata aktualizálásáról.

Az egészségügyi miniszter beismerte, hogy nem az automata szerint járnak el, azt szeretnék ugyanis, hogy a kijárási korlátozások érvényben hagyásával ne romoljon a járványhelyzet. A Covid-automata szerint ennek már nem kéne érvényben lennie.


(DenníkN/para)