Jöhet a vasúti kétnyelvűség, de legalábbis ezt állítja a kormányprogram

2016. április 15. - 11:42 | Belföld

A kettős állampolgárságért továbbra is kínlódni kell, de helységnevek lesznek.

Jöhet a vasúti kétnyelvűség, de legalábbis ezt állítja a kormányprogram
Fotó: Paraméter

A kormány a programjában egyik céljaként fogalmazta meg, hogy a vasutakról szóló törvényt összhangba hozza a kisebbségi nyelvhasználati törvénnyel. Magyarán, a kisebbségi nyelvhasználati törvény által már biztosított vasúti kétnyelvűséget át kell ültetni a vasúti jogszabályba is, hogy a vasutasok kitegyék vagy hagyják kitenni a nemzetiségi nyelvű helységnévtáblát ott, ahol a kisebbségek aránya eléri a 20%-ot.

A javaslat arca az elmúlt évekből tulajdonképpen Érsek Árpád (Híd), aki most a közlekedésügyi minisztérium államtitkárává vált. Hidas kollégáival együtt a múltban gyakorlatilag minden évben beterjesztett egy ilyen javaslatot, de a Smer akkor rendre elutasította. A változás a jövőben, amennyiben a parlament elé kerül és az jóvá is hagyja, 144 községet érinthet.

Közel két héttel ezelőtt az ellenzék soraiból Ondrej Dostál játszotta ki az állampolgársági kártyát. Módosítási javaslatukkal kivennék a vonatkozó törvényből azt a részt, mely szerint elvehető bárkitől a szlovák állampolgárság akarata ellenére. Jelenleg ugyanis ez történik, amikor valaki egy másik ország állampolgárságát veszi fel. Dostál és SaS-es társai nyílt levélben fordult Bugár Béláékhoz, aki viszont azt nyilatkozta, hogy aki eredményt akar elérni, az tárgyal erről, és nem nyílt levélben üzenget.

Ugyancsak a kormányprogramban szerepel azonban a kisiskolák megszüntetésének megakadályozása, valamint a szlovák nyelv idegen nyelvként történő oktatásának bevezetése is a nemzetiségi iskolákban.

(Denník N/para)