A Jókai Egyesület első hangversenye

2021. szeptember 6. - 20:42 | Kultúra

Csallóközi lenyomatok CCCX.

A Jókai Egyesület első hangversenye
(Archív felvétel)

Komárom vármegyei mindennapok a Nagy Háború árnyékában című helytörténeti alsorozatunkkal fel- és megidézzük olvasóinknak, hogyan zajlottak a hátországi emberek mindennapjai, ill. hogyan alakult a tájhoz kötődő személyiségek élete és munkássága az Alsó-Csallóközben az 1914–1918. évi világégés idején. Forrásunk a korabeli regionális sajtó.

(CLXXXI. rész)

A Jókai Egyesület 1915. november 7-én, vasárnap este rendezte meg I. hangversenyét, amelyet a Vörös Kereszt jávára ajánlott föl. Színhelyéül a vármegyeháza ősi nagyterme szolgált. Reprodukálni tudjuk az est programját. Íme:

Oberhoffer Ilonka lépett a közönség elé elsőként. Szávay Gyula Prológus, Gyóni Géza Vasárnap a sáncon és Lampérth Géza A villamosban című szövegeit adta elő – a tudósítások szerint „bájos közvetlenséggel”. Őt követően – ugyancsak az est irodalmi részében – Szirmai Albert vártüzér hadapród Kiss József A naphoz és Tóth László Az árvák című költeményét mondta el.

A program zenei fejezetében előbb Obermayer Hermann (hegedű) egy-egy Mendelssohn, ill. Kreissler-művet szólaltatott meg, majd Pfeiffer Aladár (operaének) Schubert Der Wanderer-dalával és Mozart Figaró lakodalmának egyik áriájával, továbbá Lőwe balladájával (Preinz Eugen), s végül Marcel-átokdalával (A hugenották) ragadta magával a nagyszámú és nagyérdemű közönséget. Utolsó számként az énekes egy bakanótát énekelt el – magyarul, s valódi bakaruhában –, mint 83-as közlegény. Zongorán kísért (úgy a hegedű- mint az énekszámokat az egész est folyamán ő kísérte) Berzsenyi-Janosits József.

A város kulturális eseményének számító rendezvényt a katonaság is támogatta, annak képviseletében elsősorban Sugár Viktor császári és királyi tüzérszázados, aki békeidőben a budapesti Magyar Királyi Zeneakadémia tanára és a budavári Koronázó Mátyás-templom karnagya. Nevezett honvédtiszt a legnagyobb készséggel ajánlotta a műsorszervezők figyelmébe a Komáromban állomásozó tisztjelölt- és önkéntesi kör több tagját.

Az est kezdeményezői és főszervezői voltak: Berzsenyi-Janosits József műszaki tanácsos, a Jókai Egyesület művészeti osztályának elnöke, Vidóczy Asztrik, az Egyesület irodalmi osztályának elnöke és dr. Alapi Gyula főtitkár.

„Az első hangverseny előkelő művészi szintje, a szereplők szinte kivételesen gondos összeválogatása érthetővé teszi azt a fényes külső sikert, mely e hangverseny nyomában járt és amely a rendezőség körültekintő munkájának eredménye” – szögezte le a helyi sajtó.


Lelkes Vince