Jókai Napok: Színház az egész világ

Szerencsések vagyunk. Egy kézen ugyanis nem lehet megszámolni, mennyi olyan fesztiválunk van Szlovákia szerte, amely a közelmúltban élte meg a fél évszázadot. Országos, sőt nemzetközi jellegű akciókról beszélhetünk, amelyek nem egy esetben kisebbségi vonatkozással is bírnak. Sok olyan van, amely kifejezetten kisebbségi kultúrával foglalkozik, vagy olyan, amely aktívan bevonja a kisebbségeket is.

Jókai Napok: Színház az egész világ
Fotók: Kádek Péter

Az egyik ilyen igazán jelentős magyar rendezvény, amely országos jelleggel bír és immár 55. alkalommal rendezték meg, éppen most folyik. A Jókai Napok mint színházi, úgy pedagógia szemszögből is egy nagyon fontos fesztivál a szlovákiai magyar kulturális élet számára. Nemcsak kulturális élményt nyújt, hanem segít fejleszteni és értelmiségivé nevelni a szlovákiai magyar fiatalokat. Kell ennél több?

Rigó Konrád, kulturális államtitkár a keddi megnyitón arról beszélt, hogy nemcsak érdemes elmenni, hanem minden színházkedvelőnek kötelezően jelen kellene lennie a Jókai Napokon.

A rendezvényt Komárom város polgármestere, Stubendek László nyitotta meg. Az alpolgármester, Keszegh Béla is jelen volt az ünnepélyen.

Vannak, akik azért dolgoznak, hogy legyenek szlovákiai magyar színészek által megvalósított előadások, vannak, akik azért, hogy a szlovák nyelvű produkciókban is aktívan bekapcsolódjanak a szlovákiai magyar színészek. Mindkét irány helyes, mégpedig azért, mert a kisebbségi kultúra fennmaradásában fontos szerepet vállalnak a kisebbségi színházak, akik az anyanyelvükön játszanak előadásokat. De! A többségi kultúra irányában is elfogadónak kell lennünk, így megtanulhatunk együttműködni és nyitottnak lenni.

Örömhír, hogy a fesztivál is kinyitotta kapuit és kísérő programként a magyarországi és szlovákiai magyar előadások mellett egy szlovák nyelvű bábjátékot a nyitrai TYJÁTR Bábszínház Don Juan átiratát is meghívta. A fesztivál egy óriásit nyitott a többségi kultúra felé, és ez nem más, mint egy tiszteletreméltó és szerethető gesztus. Sokan azt mondják, bátorság kell hozzá… Egy fenét! Művészi nyitottság, befogadókészség.

(-)