Jókai platán és zselízi tölgy is az Év Fája jelöltjei között

2017. augusztus 4. - 14:38 | Régió

Szeptember végén derül ki, melyik fa jut tovább az európai szintű versenybe.

Jókai platán és zselízi tölgy is az Év Fája jelöltjei között
A híres jókai platán (Fotó: Ekopolis)

Tizenkét gyönyörű szlovákiai fa került be az Ekopolis Alapítvány által 15. alkalommal meghirdetett, Az Év Fája elnevezésű verseny döntőjébe.

Az alapítvány célja a versennyel az, hogy felhívja a figyelmet a különleges és veszélyeztetett öreg fákra, ezzel is felkeltve az emberek érdeklődését a természet, a környezetük iránt.

Az ankétra egyének, települések, cégek, iskolák és szervezetek is jelölhettek fákat, az alapítvány által kijelölt bizottság pedig júniusban szűkítette le a 42-es mezőnyt a 12 döntősre.

Köztük van, egyúttal a legidősebb jelöltek közé is tartozik a kb. 350 éves jókai (Galántai járás) keleti platán, amely Nagyfödémes irányában, a falu végén található. A platán 35 méter magas, kerülete pedig kilenc méter.

Ugyancsak a döntőben szerepel

egy szintén legalább 350 éves zselízi kocsányos tölgy. A 20 méter magas, és 5,7 méter kerületű fa a városi parkban áll, és egykor még az Esterházy-család ültette.

Délnyugat-, illetve Dél-Szlovákiából versenyben van ezeken kívül egy 210 éves, 30 méter magas nyugati platán Szeredről, egy 235 éves, 25 méter magas nagylevelű hárs a lévai járásbeli Hontalmásról (Jabloňovce), egy 450 éves, 17 méter magas csertölgy az érsekújvári járásbeli Pozbáról, illetve egy 120 éves, 13 méter magas nemes almafa a rimaszombati járásbeli Babarétről (Babinec).

Július 6-án, a trencséni Pohoda fesztiválon indították el hivatalosan a szavazást, és egészen szeptember végéig szavazhat bárki arra a fára, amelyiket érdemesnek tartja a kitüntető címre, egyszersmind arra, hogy az országot képviselje majd az európai megmérettetésben.

Szavazni többféleképpen lehet, egyrészt az Ekopolis weboldalán, a Facebook-oldalán lévő fotóalbumnál, sms-ben (0,20 €) a 7773-es számon STROM*XX*ELÉRHETŐSÉG szöveggel, valamint egy elérhetőség megadásával, továbbá szavazólapokon.

Októberben hirdetik ki a győztest, amely fáról egy dendrológiai szakvéleményt állít ki az ISA Slovensko nevű szervezet. Az első három helyezett fa illetve környezete gondozására300-300 eurót nyújt a szervezet. A fákat jelölők, illetve a szavazók körében is könyvutalványt sorsolnak ki az Artforum könyvesbolt jóvoltából. Az első három iskola, amely a legtöbb szavazólapot gyűjti be a szavazás ideje alatt, 500 euró értékben ültetőanyagokat kap ajándékba.

(SzT)

Címkék: Év Fája, Jóka, Zselíz