Jól felhúzhatja a törvény az idén 60-61 éves nőket!

2019. június 17. - 08:55 | Belföld

Az 1958-ban és 1959-ben születettek esetében ugyanis a nyugdíjtörvény eléggé diszkriminatívnak tűnik. Ezt kifogásolja mindenesetre a Joj TV több nézője, akit érint.

Jól felhúzhatja a törvény az idén 60-61 éves nőket!
Ján Richter (Fotó: TASR)

A munka-, szociális és családügyi minisztérium táblázata alapján ugyanis ezek azok a nők, vagyis akik idén töltik be 60. vagy 61. életévüket, akiknél nem veszi számításba a jogszabály a nyugdíjkorhatár számításánál, ha felneveltek két gyereket.

A Joj TV bemutatja a táblázatot, mely szerint például az 1954-ben születettek esetében egy gyermek felnevelése 9 hónap, 2 gyermeké pedig 30 hónap kedvezményt jelentett, az 1957-eseké, akik idén 62 évesek, egy gyermek már semennyivel, de két gyermek még mindig 9 hónappal hozhatja korábbra a nyugdíjkorhatárt. Aztán ugrunk három évet, az 1960-asoknál két gyermek 2 hónapot, az egy évvel később születetteknél már 4 hónapot, míg a '65-ösöknél egy gyermek 6, kettő pedig 12 hónap kedvezmény jelent. A két év, amit kihagytunk, az 1958 és 1959, aki pedig ebben az évben született, annál nem számít, hogy felnevelt-e két gyermeket, nulla hónap jár érte.

"Az '58-as és '59-es évben születettek hátrányos helyzetben vannak, diszkriminálják őket. Tehát a nők, akik két gyermeket felneveltek, és ugyanúgy nyugdíjba mennének, mint a férfiak" - árulta el Emília, akit ez a jogszabály éppen érint.

"Valóban jeleznek számunkra ezek az anyukák, de sajnos ez egy körülmény, ami abból adódik, hogy már éppen kifutóban vannak még egy 2004-es törvény alapján az ún. Kaník-asszonyok, ellenben rájuk meg még nem érvényes a nyugdíjplafonos alapelv, akiknek ez a gyermekneveléssel kapcsolatos előny újra érvényes" - reagált Michal Stuška, a minisztérium szóvivője.

Ján Richter egyébként elárulta, hogy azt a táblázatot haza is elvitte, ugyanis a saját feleségét is érinti. Hogy ennek köze van-e ahhoz, hogy a parlament a júniusi ülésszakán szeretnének megoldást találni erre a problémára, azt nem tudni, mindenesetre széleskörű vita várható nyugdíjügyben.

A Joj TV megszólaltatott egy elemzőt, Radovan Ďurana pedig úgy látja, nem kellene beszámítani a gyermeknevelést, ugyanis adott esetben holnap akkor az apukák jelentkezhetnek, akik ma gyereket nevelnek.

(Noviny.sk)