Jól fogy a Budvar, rekordbevételt produkált a sörgyártó

2017. július 20. - 19:32 | Külföld

Rekordnagyságúra, 2,54 milliárd koronára (kb. 94 millió euró) emelkedett tavaly a české budejovicei Budvar sörgyár bevétele, éves szinten 2,9 százalékkal nőtt. A nyereség 337, 3 millió koronára (12,5 millió euró) rúgott - közölte Petr Záček a sörgyár gazdasági igazgatója csütörtökön České Budejovicében.

Jól fogy a Budvar, rekordbevételt produkált a sörgyártó

A Budejovický Budvar (Budweiser Budejovice) sörgyár a cseh "nemzeti kincsek" közé számít, az ország negyedik legnagyobb sörgyára, és az egyetlen, amely állami tulajdonban van, nemzeti vállalatként működik.

A Budweiser Budvar márka nemzetközi szinten is nagyon ismert és közkedvelt, a világ 77 országába exportálják. A Budvar teszi ki a cseh sörkivitel 20 százalékát. A sörgyár termelésének 61 százalékát értékesítik külföldön. Tavaly a Budvar 1,61 millió hektoliter sört főzött az eredeti receptek szerint.

A Budvar legnagyobb piacát Nagy-Britannia jelenti, ahol csak tavaly öt új Budvar söröző nyílt. A termelés korlátai következtében azonban a gyár már egyre kevésbé tudja kielégíteni a britek egyre növekvő igényeit, ezért is van rendkívül nagy szükség a kapacitások bővítésére - jegyezte meg az igazgató.

"A gyár már második éve lehetőségeinek határait feszegeti, és feltétlenül szükség van a gyártási kapacitások bővítésére és korszerűsítésére" - mondta Záček újságíróknak. A korszerűsítés már tavaly elkezdődött, erre 407 millió koronát fordítottak. Hasonló összegű befektetést terveznek az idén és 2018-ban is, kétmilliárd koronát fordítanának a fejlesztésekre két év alatt.

(MTI)

Címkék: Budvar, sör