Jól ismert nevek is felbukkannak: Szlovákiában is akadnak gazdag oroszok, akik úgy döntöttek, itt telepednek le

2022. március 14. - 19:42 | Belföld

A Hospodárske noviny összegyűjtötte, milyen orosz „befolyásos” személyek tartózkodnak Szlovákiában. Néhány esetben a nyilvánosság számára ismert nevekről van szó, amelyeket bizniszeik, bűncselekmények vagy épp politikusokhoz fűződő kapcsolataik révén hallhattunk.

Jól ismert nevek is felbukkannak: Szlovákiában is akadnak gazdag oroszok, akik úgy döntöttek, itt telepednek le
Sergej Salmanov (Fotó: TASR/Štefan Puškáš)

A milliárdos Oleg Deripaska Vlagyimir Putyin orosz elnök egyik legközelebbi oligarchája – neve a HN információi szerint a szlovákiai Slavrealty céghez fűződik. Néhány éve megközelítőleg 4,8 millió euróért vásárolt egy luxusvillát a pozsonyi Slavín alatti negyedben a Transpetrol egykori főnökétől, Štefan Czucztól.

Alexander Rozin még a rendszerváltás idején érkezett Szlovákiába, az 1990-es években privatizálta az Incheba kiállítási központot. Az állami cég irányítására tett kísérletetben Rozin oldalán Jozef Majský állt, míg velük szemben az Ivan Lexa körüli csoport. A lap azt írja, Rozinnak erős kapcsolatai vannak a Smerrel, korábban a párt színeiben volt képviselő a Pozsony Megyei Önkormányzatban.

Vladimir Leščikov a pozsonyi Eurovea komplexumot választotta cége, a THE SLAVIC WORLD székhelyéül. A vállalat 300 négyzetméteres lakást vásárolt a legfelső emelten. A legfrissebb becslések szerint Leščikov vagyona több mint egymilliárd dollárt tesz ki. Moszkvában 150 hektár telekkel és bevásárlóközponttal rendelkezik. Korábban azt hangoztatta, hogy szeretné biztosítani a szlovák cégek kapcsolatait az orosz piacon. Testvére, Valerij szintén Szlovákiában dolgozott több éven át.

Sergej Salmanov eredetileg alkohollal kereskedett, de a bíróság szerint előszeretettel osztott kenőpénzeket az adóhivatalok alkalmazottainak. A Sergej, valamint fia, Alexandr Salmanov részben a csallóközi adóhivatalokon keresztül bonyolították le az adócsalásokat. A bíróság 2020 decemberében mindkettőjüket bűnösnek találta: Szergej hét évet kapott, Alekszandrt pedig hat évre ítélték.

A Szlovákiában tevékenykedő orosz üzletemberek közt feltűnik még Alexander Ovodovskij, az orosz energetika egykori magas rangú vezetője, akinek a neve a Panama Papers kapcsán is felmerült, valamint Dmitry Simarev, aki a pozsonyi vár közelében vásárolt villát közel 3 millió euró értékben.


(HNonline)