Jól ráfizetett az állam a Dankoékkal kötött bizniszre: 2008-ban a Szlovák Posta megvett tőlük egy épületet, amivel máig nem tudnak mit kezdeni

2021. december 20. - 15:30 | Belföld

A Danko család 13 évvel ezelőtt Nagyrőcén eladott egy épületet a Szlovák Postának. A tervek arról szóltak, hogy az ingatlant átépítik, és a posta egyik fiókja üzemel majd benne. Csakhogy ez a mai napig nem történt meg, az épületet feleslegesnek ítélték meg, és jelenleg is árulják.

Jól ráfizetett az állam a Dankoékkal kötött bizniszre: 2008-ban a Szlovák Posta megvett tőlük egy épületet, amivel máig nem tudnak mit kezdeni
Fotó: Szlovák Posta

2008-ban a Szlovák Posta úgy döntött, hogy új helyre költözik Nagyrőcén. Ki is választott magának egy többfunkciós épületet a belvárosban, amit akkoriban Andrej Danko családja, pontosabban az édesapja tulajdonolt. A politikus már akkor is az SNS tagja volt, de még nem volt annyira ismert, mint amikor a párt elnökévé vált. A posta akkoriban épp a kormánykoalícióban lévő SNS hatáskörébe esett.

A Hospodárske Noviny már 2012-ben felhívta a figyelmet a tranzakcióra – Andrej Danko abban az évben vált az SNS elnökévé. A posta azzal magyarázkodott, hogy kedvező üzletről volt szó, mivel az ingatlan vételi ára sokkal alacsonyabb volt, mint amit a felbecslő megállapított. Danko rámutatott, hogy a posta a becsült összegnek csupán a 70 százalékát fizette ki. Az éves jelentésből kiderült, hogy az állami cég hétmillió koronáért (mintegy 232 ezer euró) vette meg az ingatlant.

A posta fel akarta újítani az épületet, csakhogy 2010 júniusában a szomszédos ingatlan tulajdonosa kifogást emelt az ingatlankataszter nyilvántartásában szereplő telek jogállásának összeegyeztethetetlensége miatt. A felújítási munkálatok így leálltak, a Szlovák Posta pedig nyomatékosította, hogy az ingatlanvásárlás előtt nem tudott semmilyen jogi hiányosságról a megszerzett épülettel kapcsolatban.

2018-ban a Szlovák Posta úgy döntött, hogy eladja az épületet legalább 199 ezer euróért, tehát 14 százalékkal kevesebbért, mint amennyiért 2008-ban vette. Ez főként annak a számlájára is írható, hogy tíz év alatt az épület állapota jelentősen romlott. Vevőt viszont továbbra sem sikerült találni, az árat pedig időközben 194 135 euróra csökkentették.

Danko tagadja, hogy bárkit is átvertek volna az üzlettel. Mint mondja, édesapja 1991-ben vette az épületet egy állami cégtől, és biztosan nem volt tudatában, hogy az ingatlan alatt lévő telkekkel valamin nincs rendben. Állítása szerint erre csak azután derült fény, hogy egy évvel az épület eladását követően a szomszédos telek tulajdonosa újra kimérette a telkeket, és megállapították, hogy az épület alatt húzódó telek egy része más tulajdonoshoz tartozik.

„A magánszemély megtudta, hogy a szomszédban állami cég építkezik, így ki akarta használni a helyzetet. Blokkolni kezdte az egész projektet, minden bizonnyal azt várta, hogy valamit fizetnek neki érte” – magarázta Danko, aki szerint a Szlovák Posta nem tett meg mindent a helyzet megoldásáért.


(SME)