Jön a 12. DUNARTCOM Somorjai Nemzetközi Művésztelep

2022. október 21. - 11:46 | Kultúra

A DUNARTCOM Somorjai Nemzetközi Művésztelep tizenkettedik alkalommal kerül megrendezésre Somorján 2022. október 21-30. között, mely a város első művésztelepe. 

Jön a 12. DUNARTCOM Somorjai Nemzetközi Művésztelep

Alapításának legfőbb célja a kapcsolatteremtés a művésztársadalom tehetséges hazai és külföldi, már szakmailag elismert és feltörekvő fiatal képzőművészei között, ahol egymás munkamódszerének, gondolkodásának megismerése által, új szellemi közösséget kívánnak teremteni.

A tizenegy évad folyamán a művésztelepre tizenhét országból meghívott, közel százhatvan alkotó tematikus hívószóra alkotott műfaji megkötés nélkül, a hagyományos megfogalmazásokon túl az újszerű médiumok alkalmazásáig. Ezidáig több mint ötvenöt szakmai program valósult meg. A művésztelep minden évben tematikus, a tizenkettedik találkozó címe és témája: "CSEND"

A modern kor embere kiszakadt a hagyományok által teremtett összhangból, a világot egyre inkább csak a médián keresztül ismeri. Ez a fajta kommunikáció pedig nem enged teret a személyes találkozásnak és a megismerésnek. Pedig az emberi elmét leginkább a „csend” fogalma vezeti a megélés felé, a szüntelen információáramlás, szóörvény közepette az ember a csendben találja meg önmagát, ahol az ego és elme hallgat. A csend az egyetlen jelenség, aminek nincs közvetlen gyakorlati haszna, ezért ellenáll a technicizálódott társadalom haszonelvű gondolkodásának. A művésztelep alkotói ezen gondolatokra reflektálnak a szimpóziumon készülő alkotásaikkal.

A művésztelep alkotói:

Antal Malvina (RO/HU)
Berkes Csilla (HU/SK)
Esse Bánki Ákos (HU)
Elekes Károly (RO/HU)
Koroknai Zsolt (RO/HU)
László Dániel (HU)
Majoros Áron Zsolt (HU)
Mayer Éva (SK/HU)
Méry Bea (SK/HU)
M. Kiss Márta (SK)
Oláh Sándor (HU)
Szabó Ottó (HU)
Sztojánovits Andrea (HU)

A művésztelep programjai:

2022.10.24–25. I 24–25.10.2022, 19:00 - Egyéni bemutatkozó prezentációk a művésztelep alkotóival (helyszín: MOZI, Pozsonyi út 27., Somorja)

2022.10.29. I 29.10.2022, 18:00 - A művésztelep kiállításának megnyitója: "CSEND”. Köszöntőt mond Orosz Csaba, Somorja polgármestere, Mayer Éva DLA (SK/HU) képzőművész, főiskolai docens, a kiállítást megnyitja Dr. habil Tolnay Imre (HU) képzőművész, egyetemi tanár, zene: Bakos Bettika (HU), ének: Mayer József (HU/SK) gordon előadóművész. Helyszín: KORONA UDVAR, Fő u. 46., Somorja

A kiállítás 2022.11.30-ig látogatható.

2022.10.29. I 29.10.2022, 20:30 - koncert: BETTIKA SEPTET (HU/SK)
Közreműködnek: Bakos Bettina (HU), Borkó Attila (HU), Csintalan György (SK), Dévényi Zoltán (HU), Kollárik Barnabás (SK), Mayer József (SK/HU), Richter Ambrus (HU). Helyszín: ŠUP-ŠUP MUSIC CLUB, Kovács u. 3/A, Somorja

A DUNARTCOM további aktuális eseménye:

A "KONTEMPLÁCIÓ” című tárlat a DUNARTCOM Somorjai Nemzetközi Művésztelep gyűjteményének válogatásából ad betekintést a „transzcendenshez” kötődő alkotásainak szemléltetésével. Helyszín: MANK Galéria, 2000 Szentendre, Bogdányi út 51.

(-)