Jön az állami elsősegély a vállalkozóknak, akiknek novemberben és decemberben zárva kellett tartaniuk

2021. december 12. - 17:58 | Belföld

Visszatér a vállalkozók számára nyújtott elsősegélycsomag, de csak szűkített formában.

Jön az állami elsősegély a vállalkozóknak, akiknek novemberben és decemberben zárva kellett tartaniuk
Fotó: TASR

Eduard Heger kormányfő vasárnap délután bejelentette, hogy a vállalkozók a bevétel visszaesésének függvényében ismét kérvényezhetik az állami támogatást.

Az előző hullám idején nyújtott elsősegélycsomaggal ellentétben azonban ezúttal csak azok a vállalkozók jogosultak a segélyre, akiknek az aktuális járványügyi intézkedések értelmében zárva kellett tartaniuk, és legfeljebb 50 alkalmazottat foglalkoztatnak – tette hozzá Milan Krajniak munkaügyi miniszter.

Az intézkedés a 3B nevet kapta. Az év első felében folyósított támogatásnak nem volt feltétele a zárvatartás, a támogatás folyósításához elég volt, ha csökkent a cég bevétele.

40 százalékos bevételcsökkenésnél 450 eurótól kezdődik a támogatás összege alkalmazottanként. 60-80 százalékos bevételcsökkenésnél 630 euró jár majd egy dolgozóra, amennyiben pedig a 80 százalékot is meghaladja, 810 euró jár majd alkalmazottanként.

Krajniak kiemelte, az elsősegélyt azok a vállalkozók igényelhetik majd, akik amellett, hogy legalább 40 százalékos bevételcsökkenésük volt, november végén és december elején zárva kellett tartaniuk.

Igor Matovič pénzügyminiszter szerint az állam nem tervez újabb segélyprogramot, a vállalkozók viszont albérleti segélyt is tudnak majd igényelni.

Az elsősegélycsomagot még jóvá kell hagynia a kormánynak, Krajniak szerint ez december végéig megtörténik. A vállalkozók leghamarabb januárban igényelhetik majd a támogatást.


(DenníkN)