Jön az influenzajárvány – rohamosan nő a betegek száma!

Újabb influenzajárvány fenyegeti az országot. Szakértők szerint a hullám várhatóan január végén, illetve február elején csúcsosodhat ki.

Az előző héthez képest 67,2 százalékkal növekedett az influenzás betegek száma országszerte. A legtöbben eddig Nyitra megyében fertőződtek meg, legkevesebben Kassa megyében.

Ján Mikas, a Közegészségügyi Hivatal ellenőre közölte, ezen a héten 46 373 személy jelentkezett légzőszervi megbetegedésekkel, amely az előző héthez viszonyítva csaknem harminc százalékos növekedést jelent.

Több mint ezer páciensnél szövődmények is felmerültek: 528 esetben melléküreg-gyulladás, 262 esetben tüdőgyulladás, 258 esetben pedig középfülgyulladás.

Mikas közölte, január végén és február elején várhatóan tovább emelkedik a fertőzöttek száma, és akár influenzajárvány is kialakulhat.

Az influenzavírus elsősorban a levegőben terjed. A betegség tünetei hirtelen jelentkeznek, és gyakran magas lázzal is jár, valamint komplikációk is társulhatnak hozzá. A megfázás tünetei, valamint a köhögés nem feltétlenül jelenti, hogy influenzavírussal fertőződtünk meg.


TASR/SME/para