Jön az újabb inflációs segély: 100 eurókat küld a kormány – mutatjuk, ki mindenki jogosult rá

2022. október 26. - 13:28 | Belföld

A kormány a szerdai ülésén jóváhagyta az újabb inflációs segélyt: a válság által leginkább veszélyeztetett csoportoknak 100 eurót küldenek.

Jön az újabb inflációs segély: 100 eurókat küld a kormány – mutatjuk, ki mindenki jogosult rá
Fotó: TASR - illusztráció

A javaslatot Milan Krajniak (Sme rodina) munkaügyi miniszter terjesztette be a kormányülésen. „A javaslat célja, hogy anyagilag hozzájáruljon a gyermekes családok, a leginkább kiszolgáltatott háztartások és az alacsony jövedelmű, súlyos rokkantsági hozzájárulásra jogosult személyek kiadásaihoz a megnövekedett lakhatási és energiaköltségek, valamint az étkezési kiadások kompenzációjaként” – áll a tárca indoklásában.

A kormány azt javasolja, hogy a rendelet október 28-án lépjen érvénybe, hogy a támogatást még november folyamán kifizethessék.

Milyen támogatást hagyott jóvá a kormány?

  • A 2022. június 1. és 2022. október 31. között született gyermek után 2022 októberére vonatkozóan 70 euróval emelkedik a családi pótlék, így annak összege az októberi hónapra 100 euró lesz.
  • A megemelkedett infláció kapcsán javasolják az árvasági ellátásra nem jogosult árváknak járó póttartásdíj egyszeri emelését 100 euróval az októberi hónapra vonatkozóan.
  • Az anyagi szükséghelyzetben lévő személyeknek folyósított segély összege 100 euróval emelkedik októberre vonatkozóan.
  • Az anyagi hozzájárulás összege 2022 novemberére vonatkozóan 100 euróval emelkedik, amennyiben a súlyosan fogyatékos személy jövedelme nem haladja meg egy nagykorú természetes személy létminimumának összegét, és ha a következő anyagi hozzájárulások valamelyikéről van szó:
a) szállítási hozzájárulás
b) diétás étkezés megnövekedett költségeinek kompenzálására folyósított pénzbeli juttatás
c) pénzbeli juttatás a megnövekedett higiéniai kiadások, illetve a ruházat, ágynemű, lábbeli és lakberendezési tárgyak elhasználódásával kapcsolatos költségek kompenzálására,
d) anyagi hozzájárulás a személygépjármű üzemeltetésének biztosításával kapcsolatos megnövekedett kiadások kompenzálására
e) pénzbeli juttatás a speciálisan képzett kutya gondozásával kapcsolatos megnövekedett kiadások kompenzálására

Az államnak mindez 6,26 millió eurós kiadást jelent.

Az inflációs csomag második részét szintén elfogadta a kormány, ezt azonban kérvényezni kell:

  • 100 euró összegű támogatást nyújtanak minden eltartott gyermek után, aki esetében a bíróság által megállapított gyermektartási kötelezettség nem haladja meg a 150 eurót,
  • Támogatásra jogosultak azok a családból kiemelt elhelyezett személyek is, akik esetében a 2020. április 30. és 2022. december 31. közti időszakban nagykorúságuk elérésével megszűnt vagy megszűnik ez az ellátás.
  • Javasolják továbbá a 100 euró összegű egyszeri támogatás folyósítását azoknak a felnőtteknek, akiket gyermekként bírósági határozat alapján gyermek- és családközpontban helyeztek el, de a 2020. április 30-tól 2022. december 31-ig tartó időszakban az ellátásuk a nagykorúvá válással megszűnt.

Ezekben az esetekben azt javasolják, hogy december 31-ig lehessen kérvényezni a támogatást.

Az inflációs segély ez utóbbi része 8,54 millió euróba kerül, a kettő együtt 15,6 millió eurót tesz ki.


(pravda.sk)