Jön föl az SNS, mint a hányinger

2015. szeptember 10. - 19:25 | Belföld

A Median SK ügynökség közzétette augusztusi közvélemény-kutatásának eredményeit.

Jön föl az SNS, mint a hányinger
Fotó: TASR - illusztráció

A felmérés szerint, ha augusztus végén tartották volna a szlovákiai parlamenti választásokat, a voksoláson a most kormányzó Smer-SD győzött volna a szavazók 39,9 százalékának támogatásával.

A második helyen a kereszténydemokrata KDH végzett a szavazatok 9,3 százalékával, a harmadik a Procházka-féle Sieť 8,3 százalékos eredménnyel.

A közvélemény-kutatás nagy meglepetése a nacionalista Szlovák Nemzeti Párt (SNS), amely a válaszadók 7,6 százalékának támogatásával még a Bugár Béla vezette Hidat is megelőzte - utóbbi 6,8 százalékot szerzett.

Az említett pártokon kívül még az Egyszerű Emberek (OĽaNO) jutnának a parlamentbe 6,6 százaléknyi szavazó támogatásával.

A felmérés szerint a parlamenten kívül rekedne a liberális SaS (4,8 százalék), a Magyar Közösség Pártja (4,6 százalék) és az SDKÚ-DS (3,5 százalék) is. A többi párt támogatottsága nem érte el a 3 százalékot.

Az ügynökség július 20. és augusztus 16. között 1031 szlovákiai nagykorút kérdezett meg, akiknek 32,4 százaléka biztosan részt venne a választásokon, 22 százalékuk inkább voksolna, mint nem, 11,4 százalékuk viszont inkább nem járulna az urnákhoz, 30,4 százalékuk pedig biztosan nem menne szavazni. A megkérdezettek 3,9 százaléka nem tudott válaszolni erre a kérdésre.

(parameter)

Címkék: felmérés, MEDIAN SK, SNS