Jön a lehűlés - jövő héten több helyen is havazhat Szlovákiában!

Szlovákia egyes helyein már hetekkel ezelőtt leesett az első hó - most kiderült, az ország többi részén meddig kell még várni a téli romantikára.

Jön a lehűlés - jövő héten több helyen is havazhat Szlovákiában!
Forrás: Cas.sk

Október végén hagyományosan a Tátrába érkezett meg elsőként a tél. Az októberi havazást további hózáporok követték, így a hegyekben most tényleg minden fehér. Egyes helyeken már síelésre is volt lehetőségük a sportág szerelmeseinek.

A meteorológusok már a hétvégét követően lehűlésre és havazásra számítanak.

"A jövő hét folyamán több helyen is lehet számítani havazásra. Az ország északi részén átmenetileg nagyobb csapadék is előfordulhat, mely során az 500-700 méter feletti területeken összefüggő hóréteg alakulhat ki. Délen záporok formájában fordulhat elő havazás. A nappali hőmérséklet északon 1, míg délen 7-9 Celsius-fok között alakul. Már a hétvége folyamán megérkezik a változás, azt azonban még nem lehet megmondani, hogy mikorra várható jelentősebb lehűlés"

- tájékoztatott Miroslav Šinger a Szlovák Hidrometeorológiai Intézettől (SHMÚ).

Mikor esedékes a téli kerékcsere?

Denisa Baloghová rendőrségi szóvivő tájékoztatása szerint a törvény kimondja, hogy ha az úttestet összefüggő hó-, illetve jégréteg borítja, az autósok csak olyan járművel közlekedhetnek, amelyek téli kerekekkel vannak felszerelve.

Fontos a meleg öltözet!

Lehűléskor nagyobb eséllyel fordulnak elő légúti és húgyúti megbetegedések. Ezért a réteges öltözettel azonnal reagálni kell az időjárás-változásra. Az immunrendszernek fontos a friss levegőn való mozgás - természetesen megfelelő öltözék mellett.

Cas.sk/para