Jön a nagy élelmiszer-drágulás: emelkedik a kenyér, a hús és a tej ára is

2018. december 28. - 09:32 | Belföld

Januártól mélyebben a pénztárcánkba kell nyúlnunk élelmiszer-vásárláskor, a termelők növekvő kiadásai ugyanis áremelkedést eredményeznek.

Jön a nagy élelmiszer-drágulás: emelkedik a kenyér, a hús és a tej ára is
Fotó: TASR

Jövő évtől várhatóan többet kell majd fizetnünk a húsért, a tejért és a tejtermékekért, valamint a pékárukért is.

A Szlovák Baromfitenyésztők Szövetsége (ÚHS) már hónapokkal ezelőtt bejelentette, hogy 15 százalékos áremelésre lehet számítani a baromfiiparban. Az elmúlt nyolc hónapban több mint 80 százalékkal emelkedtek a fizetések a baromfiiparban, emellett pedig a tápszerekért és az energiáért is egyre többet kell fizetniük a termelőknek.

Néhány héttel ezelőtt már a pékek is jelezték, hogy nem bírnak az egyre inkább növekvő termelői kiadásokkal. Ők ugyancsak a növekvő energiaárakra és az emelkedő fizetésekre hivatkoztak.

Martin Katriak, a Kereskedelmi és Idegenforgalmi Szövetség (ZOCR) elnöke elmondta, az elmúlt napokban a kereskedők tárgyalásokat folytattak a termelőkkel az új szerződésekről és az árajánlatokról.

A szakértő is megerősítette, az élelmiszer-drágulás elsősorban a kenyeret és a pékárukat, a húst, a tejet és a tejtermékeket érinti.

Ezek ára várhatóan átlagosan 10 százalékkal emelkedik a jövő évben.

A Kereskedelmi és Idegenforgalmi Szövetség elnöke hangsúlyozta, az élelmiszerárak csak olyan mértékben fognak emelkedni, amennyivel azokat a termelők megemelik – a kereskedők részéről nem várható további áremelés.


(aktuality.sk)