Jön péntektől egy nagy változás az üzletekben, aminek bizonyára sokan örülnek majd

2022. június 26. - 19:48 | Belföld

Péntektől (július 1.) életbe lép a végösszegek kerekítési kötelezettsége a legközelebbi öt centre. Ez nem vonatkozik majd a kártyás, a mobilos vagy az okosórás fizetésre. A Szlovák Nemzeti Bank (NBS) szerint viszont ez még nem jelenti az egy és kétcentes érmék megszűnését – írja a TV Noviny.

Jön péntektől egy nagy változás az üzletekben, aminek bizonyára sokan örülnek majd
Fotó: TASR - illusztráció

A bank szerint az egy és kétcentes érmék július 1-től is törvényes fizetőeszközök maradnak, készpénzes fizetésnél pedig az üzletesek kötelesek azt elfogadni. Egyszeri fizetés során viszont az üzletesek nem lesznek kötelesek elfogadni ötvennél több érmét, akármilyen nominális értékben. Kivételt képez az NBS, a bankok, illetve egyéb fizetési szolgáltatók és a posták.

A gyakorlatban tehát nem az érmék eltörléséről, hanem egy kerekítési rendszer bevezetéséről van szó. A minisztérium szerint a kerekítést nem az egyes termékekre, hanem az egész vásárlás összegére alkalmazzák majd. Ha például a végösszeg egy vagy két centre végződik, akkor lefelé kerekítenek majd. Három, négy, öt, hat és hét centre való végződésnél öt centre kerekítenek, nyolc és kilencnél pedig felfelé.

A kerekítési szabályt csak készpénzes tranzakcióknál alkalmazzák majd, kártyás fizetésnél nem szükséges kerekíteni. Kombinált fizetésnél, tehát, ha a kliens az áru egy részét kártyával, a másik részét pedig készpénzzel akarja megfizeti, akkor csak azt a részt kell kerekíteni, amelyet készpénzzel fizet meg.


(tvnoviny.sk)