Jön a rendkívüli energetikai adó, rábólintott a parlament

2022. december 6. - 13:40 | Belföld

A parlament kedden jóváhagyta a 0,9 megawattnál nagyobb teljesítményű energiatermelők, valamint az energiaszolgáltatók többletbevétele után fizetendő adót.

Jön a rendkívüli energetikai adó, rábólintott a parlament
Fotó: Cséfalvay Á. András - illusztráció

Ez az energetikáról szóló törvényből következik, amelyet kedden hagyott jóvá a parlament: a 137 képviselőből 136-an támogatták. A törvényről rövidített jogalkotási eljárásban tárgyaltak.

Az illeték összege a többletbevétel 90%-a lesz, és az illeték a 2022 decemberétől 2024 decemberéig tartó időszakra vonatkozik majd.

A 0,9 megawattnál kisebb teljesítményű energiatermelőkön kívül a szivattyús vízerőművekben és a biometánból előállított energiát is mentesítik az illeték alól.

Az egy megawattóra villamos energia értékesítéséből származó piaci bevétel felső határát a kormány 50-től 250 euróig terjedő összegben határozta meg a forrás típusától függően.

A törvénymódosítás egyúttal lehetővé teszi a hő árára vonatkozó támogatást, hogy fedezzék a különbözetet az Árszabályozási Hivatal (ÚRSO) által jóváhagyott ár és a kormány által rendeletben meghatározott ár között. A támogatást azok a igényelhetik, akik a hőenergia szektorban vállalkoznak, és akinek az ÚRSO a 2023. évre vonatkozóan már meghatározta a hő árát.


(TASR)