Jön a rendkívüli parlamenti ülés a Mig-29-esek Ukrajnának adományozásáról

2023. február 10. - 12:57 | Belföld

Kedden 9 órakor rendkívüli ülésen tárgyal a parlament a Mig-29-es vadászgépekről, amelyeket Szlovákia Ukrajnának adományozna – tájékoztatott Boris Kollár (Sme rodina), a parlament elnöke.

Jön a rendkívüli parlamenti ülés a Mig-29-esek Ukrajnának adományozásáról
Fotó: TASR - illusztráció

A rendkívüli ülés összehívását az ellenzéki Smer-SD kezdeményezte. A párt alkotmányellenesnek minősítette Eduard Heger (OĽaNO) megbízott miniszterelnök Zelenskijnek tett ígéretét.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök megbeszélést folytatott a brüsszeli EU-csúcson Eduard Heger (OĽaNO) megbízott miniszterelnökkel, és hivatalosan kérte Szlovákiától a MiG-29-es vadászgépek szállítását az orosz agresszió elleni védekezéshez. Heger kijelentette, Szlovákia mindent megtesz, hogy eleget tegyen ennek a kérésnek. Arra a kérdésre, hogy mikor kerülhet sor a repülőgépek átadására, Heger azt válaszolta, ez a tárgyalásoktól függ. Zelenszkij kéréséről már tájékoztatta Jaroslav Naď (OĽANO) védelmi minisztert, és hangsúlyozta, hogy a szlovák kormány érdekelt abban, hogy a tárgyalásokat mielőbbi lezárják.

Az Ukrajnának nyújtandó további segítségről tárgyal a védelmi minisztérium

A szlovák védelmi minisztérium megerősítette, hogy további, Ukrajnának nyújtandó katonai segítségnyújtásról tárgyal - tájékoztatta a TASR hírügynökséget Martina Kakaščíková, a tárca szóvivője.

„A védelmi minisztérium intenzív tárgyalásokat folytat a további katonai segítségnyújtás lehetőségeiről a szövetséges felekkel, és természetesen az ukrán féllel is, hogy Ukrajna megvédhesse magát az indokolatlan, kiprovokálatlan és főleg értelmetlen és elfogadhatatlan orosz katonai agresszióval szemben" - fogalmazott Kakaščíková. Ukrajnának leginkább korszerű légi és légvédelmi rendszerekre, valamint nehéz szárazföldi felszerelésekre lenne szüksége.


(TASR)