Jön a vállalkozók életét megkönnyítő harmadik csomag

2022. június 30. - 19:05 | Belföld

Richard Sulík (SaS) gazdaságügyi miniszter Ján Oravec államtitkár jelenlétében csütörtökön bemutatta a vállalkozókat segítő harmadik csomagot (ún. kilečko).

Jön a vállalkozók életét megkönnyítő harmadik csomag
Richard Sulík (Fotó: TASR)

A csomag célja a vállalkozói környezet javítása, összesen csaknem háromszáz intézkedést tartalmaz.

A sajtótájékoztatón Sulík elmondta, 2020-ban mutatták be az első csomagot, amely 115 konkrét intézkedést tartalmazott. Az idei év elején hosszas egyeztetések után fogadták el a második csomagot, amelyben már 198 pont szerepelt.

"Ma bemutatjuk a Kilečko 3-at összesen 285 intézkedéssel, amelyekkel most megkezdjük az egyes minisztériumok látogatását. Ezek ismét több hónapig tartó tárgyalások lesznek. Örülök, hogy Eduard Heger (OĽaNO) miniszterelnök személyes támogatásáról is biztosított bennünket” – jelentette be a gazdasági miniszter.

Sulík emlékeztetett: az intézkedésekben az a közös, hogy nem helyeznek nyomást az állami költségvetésre, ugyanakkor gyorsan végrehajthatók.

Oravec szerint a harmadik csomag intézkedéseinek nagy része munkajogi törvényeket érint. „Szeretnénk lehetővé tenni, hogy a munkaviszonyon kívül végzett munkavállalásról szóló megállapodások határozatlan időre is megköthetők legyenek, feltéve, hogy évente legfeljebb 350 lesz a ledolgozott órák száma” – tette hozzá Oravec. Elmondása szerint a harmadik csomag által el akarják törölni a futárok higiéniai vizsgálati kötelezettségét is ételszállításról esetén.


(TASR)