Jön a XIII. Bíborpiros szép rózsa országos népzenei vetélkedő

2023. január 17. - 10:46 | Kultúra

A Csemadok Országos Tanácsa megbízásából a Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet főszervezőként és szakmai rendezőként tizenharmadik alkalommal hirdetik meg az országos népzenei vetélkedő népdalénekesek, népdalkörök, népi hangszerszólisták és népi hangszeres együttesek részére.

Jön a XIII. Bíborpiros szép rózsa országos népzenei vetélkedő

Bíborpiros szép rózsa címmel tizenkettedik alkalommal kerül megrendezésre a szlovákiai magyar népzenekedvelők és művelők országos seregszemléje, vetélkedőszerű megmérettetése. A vetélkedősorozat célja, folytatva az egykori, mára már fogalommá vált Tavaszi szél eszméit, országos fórumot biztosítani népdalénekesek és népdalkörök, valamint népzenei hangszerszólisták és zenekarok részére. Célunk a népzenei mozgalom szakmai támogatása, ösztönzése és fejlesztése. A szakma vélemény-nyilvánításai az egyes fordulók alkalmával visszajelzésül szolgálhatnak a résztvevők számára, megerősítve vagy irányt mutatva további tevékenységükhöz.

A VETÉLKEDŐ ARCULATA (SZAKMAI ELVEK):

1. Az összeállítások népdalokból álljanak, mellőzve a műdalokat és feldolgozásokat (az éneklőcsoportok kerüljék a kórusszerű hangzást, kánonszerű vagy többszólamú előadásmódot; a hangszerszólisták és zenekarok tartózkodjanak az autentikustól eltérő feldolgozásoktól).

2. A rendezők javasolják, hogy a résztvevők elsősorban a saját régiójukból származó népzenei anyagból merítsenek (ez biztosítja a természetes megnyilvánulást pl. a tájszólás és a zenei előadásmód szempontjából).

3. A világi népdalok mellett vallásos népi énekek (nem templomban énekelt, de vallásos témájú énekek) és népi szokásokhoz kapcsolódó dalok (karácsonyi, pünkösdi, farsangi stb. dalok, énekek) is műsorra tűzhetők.

A VETÉLKEDŐ KORCSOPORTJAI:

I. korcsoport – alapiskolás tanulók,

II. korcsoport – középiskolás és főiskolás diákok, egyetemisták, felnőttek.

A VETÉLKEDŐ KATEGÓRIÁI:

1) Ének kategória: (1) szólisták, max. 5 perces műsor, (2) népdalkörök (15 főig), maximum 7-8 perces műsor. (3) népdalkörök hangszeres kísérettel, maximum 7-8 perces műsor.

2) Hangszeres kategória: (1) szólisták, max. 10 perces műsor, (2) parasztzenekarok és citerazenekarok max. 10 perces műsor.

A VETÉLKEDŐ SZERVEZŐI, FORDULÓI, IDŐPONTJAI:

A vetélkedő három fordulós (járási versenyek, országos elődöntők és országos döntő).

1. Járási válogató fesztiválok és rendezőik: A járási válogató fesztiválokat a jelentkezések területi elosztása alapján a Csemadok területi választmányai rendezik. A járási válogató fesztiválok időpontja: 2023. április – június

2. Országos elődöntők: két-három helyszínnel, október hónapban

3. Országos döntő helyszíne, időpontja: Dunaszerdahely, 2023 novembere.

BENEVEZÉSI HATÁRIDŐK:

Jelentkezési határidő: 2023. március 15.

Jelentkezni elektronikus úton lehet. Az elektronikus jelentkezési lap IDE kattintva tölthető ki.

A mellékletek és a versenyszabályzat letölthetők a csemadok.sk és az intezet.sk honlapról.


(csemadok.sk)