Jönnek a zivatarok, nagy valószínűséggel Délnyugat-Szlovákiában sem ússzuk meg

2021. augusztus 16. - 11:24 | Régió

Szlovákia területének nagy részén hétfőn eső és zivatar várható. Dél-Szlovákiában folytatódik a kánikula, a hőmérséklet 33-34 fokig emelkedhet. Erről a Szlovák Hidrometeorológiai Intézet (SHMÚ) tájékoztatott a weboldalán.

Jönnek a zivatarok, nagy valószínűséggel Délnyugat-Szlovákiában sem ússzuk meg
Fotó: Pixabay - illusztráció

Az elsőfokú viharriasztás 12 órakor lép életbe. "A viharokat rövid, heves záporok kísérhetik. Akár 20-40 mm mennyiségű csapadék is lezúdulhat, a széllökések sebessége pedig helyenként elérheti a 65-85 km/órát" - figyelmeztetnek a meteorológusok.

A viharok következtében átmenetileg megemelkedhet a kisebb vízfolyások vízszintje, a víz eláraszthatja a pincéket és az aluljárókat.

Pozsony, Besztercebánya, Kassa, Nyitra és Nagyszombat megye néhány járásában elsőfokú hőségriasztás van érvényben. A magas hőmérséklet potenciális veszélyt jelent az emberi szervezet egészséges működésére, valamint növeli a tűz keletkezésének kockázatát is. Bizonyos személyek esetében magas a szervezet túlterhelésének kockázata, figyelmeztetnek a meteorológusok.

A meteorológusok előrejelzése szerint Délnyugat-Szlovákiában az esti órákban érkezhetnek meg a zivatarfelhők. A Dunaszerdahelyi járásban 20 órától számíthatunk zivatarokra, amelyet viharos széllökések kísérhetnek.


(TASR/shmú/para)