Jótékonysági bikaviadalt rendeznek Madridban a munkanélküli matadorok megsegítésére

2021. április 17. - 16:35 | Kultúra

Jótékonysági bikaviadalt rendeznek májusban a madridi Las Ventas arénában a járvány miatt munka nélkül maradt matadorok megsegítésére - közölték a spanyol hatóságok szombaton.

Jótékonysági bikaviadalt rendeznek Madridban a munkanélküli matadorok megsegítésére
-illusztráció- (Fotó: Wikipédia)

Az arénába a jövő hónapban térhetnek először vissza a nézők a járvány kezdete óta.

A viadalarénák szinte mindegyike zárva volt az elmúlt egy évben, ami pénzügyi válságba sodorta a szórakozásra épülő iparágakat és vele együtt a vitatott bikaviadalokat. A madridi kormányzat tájékoztatása szerint a május 2-i viadalra 6 ezer nézőt engednek majd be, ami a férőhelyek mintegy 40 százalékának felel meg. A maszkviselés és a távolságtartás kötelező lesz.

A Spanyolországban nemzeti kulturális örökségként kezelt bikaviadalok már a járvány miatti korlátozások bevezetése előtt is a túlélésért küzdöttek. A társadalom ugyanis megosztott abban a kérdésben, hogy a bikaviadal a spanyol kultúra elengedhetetlen része vagy pusztán kegyetlen és állatkínzó szórakozás. Egy 2019-es felmérés szerint például a megkérdezettek 56,4 százaléka ellenezte a bikaviadalokat, 24,7 százalék támogatta őket, míg az emberek 18,9 százaléka azt mondta, nekik mindegy, hogy vannak-e bikaviadalok.

(MTI)

Címkék: matador