Jóváhagyta a kormány az 580 eurós minimálbért!

2019. október 2. - 12:34 | Belföld

Szlovákiában ilyen magas minimálbér még sosem volt. Tulajdonképpen erre hívta fel a figyelmet Peter Pellegrini miniszterelnök a kormánya szerdai ülését követően, melyen jóváhagyták a minimálbér emelését 520-ról 580 euróra. Csúnya is lenne, ha már lett volna magasabb...

Jóváhagyta a kormány az 580 eurós minimálbért!
Peter Pellegrini (Fotó: TASR)

A kormányon belül azonban nem született erről konszenzus, például Gál Gábor (Híd) igazságügyi miniszter és az SNS tárcavezetői tartózkodtak a szavazásnál.

Pellegrini emlékeztetett arra, hogy a Smer kormányainak, nemcsak az övének, de "annak az előzőnek" is az a célja, hogy emelje az emberek életszínvonalát, és ennek érekében számos szociális intézkedést hoztak. Úgy véli, a munkavállalóknak védelemre van szükségük, és a kormány egyik eszköze erre a minimálbér, aminek minden kormány jelentőséget tulajdonít.

Az 580 eurós szintet egy egészséges konszenzusnak tekinti a dolgozók és munkáltatóik között. "A jövő évben emelkedik a minimálbér és a jövedelem adómentes része, így az emberek tiszta jövedelme magasabb lesz" - fogalmazott.

Véleménye szerint olyan megegyezésre van szükség, ami nem veszélyezteti a munkahelyeket, ugyanakkor azt szeretné, ha nem csak arról beszélnének, hogy emelkedik a minimálbér, hanem arról is, hogy évről évre csökkenjen azok száma, akik minimálbérből élnek.

Emlékeztetett arra is, hogy Szlovákia gazdasági nincs recesszióban, a Szakszervezetek Szövetségének elnöke, Marián Magdoško pedig bízik benne, hogy a gazdasági növekedés lassulása hamarosan megszűnik, és hogy az emberek keresetei a jövőben is nőhetnek.

Ján Richter (Smer) munkaügyi miniszter szerint az volt a célja, hogy ne legyenek a minimálbéremelésnek győztesei és vesztesei. "Szeretnék mindent megtenni annak érdekében, hogy motiváljuk az embereket a munkában" - szögezte le.

(TASR)