Jóváhagyta a parlament a második hullámmal kapcsolatos intézkedéseket

2021. január 14. - 19:47 | Belföld

A COVID-19 elleni oltást az orvosi rendelőn kívül is be lehet adni. A vakcina soron kívüli beadása miatt pénzbírságot szabnak ki. Csütörtökön fogadták el a parlamenti képviselők a COVID-19-járvány második hullámával kapcsolatos intézkedéseket.

Jóváhagyta a parlament a második hullámmal kapcsolatos intézkedéseket
Illusztrációs felvétel (TASR)

A változásokat a jelenlévő 89 képviselő közül 79 támogatta.

10 ezer eurós büntetés szabható ki az oltási sorrend be nem tartásáért.

Juraj Šeliga (Za ľudí) és Ondrej Dostál (SaS) módosító javaslata egyértelműen megfogalmazza a részleteket.

Tesztelni a rendelőn kívül is lehet. A 18 évesnél idősebb, harmadikos és negyedikes egészségügyi szakközépiskolások is elvégezhetik a mintavételt, az egészségügyi dolgozók pedig önkéntesként is részt vehetnek a munkában.

A változások a közbeszerzési törvényt is érintik, és a várakozási idő betartásának kötelezettsége alóli mentességet kiterjeszti minden közvetlen tárgyalásos eljárásra. Az emberi élet és egészség védelme céljából hatékonyabbá teszik a kötelezettségek betartatását.

Pontosítják az állami vagyon kezelésének szabályait is, ami a védőfelszerelésre, a tesztekre, az oltóanyagokra, a gyógyszerekre, az orvosi eszközökre vonatkozik. Ezzel egyidejűleg kiigazítják a levélben történő szavazás szabályait, az árverések lebonyolításának rendszerét.

A plénum elfogadta Petra Krištúfková (Sme rodina) a veszélyhelyzet idején a munkaviszonyon kívül végzett munkából származó jövedelemről szóló módosító javaslatát is.

Veszélyhelyzet idején az álláskeresők is részt vehetnek a járványellenes intézkedések végrehajtásában, segíthetnek a tesztelésnél, vagy az oltópontokon.

Mostantól érvényes, hogy ha a kórház már nem tud több beteget fogadni, és valamelyik szomszédos ország kórházába szállítják a beteget, az ellátásuk teljes költségét megtérítik. Az egészségbiztosítók kötelesek lesznek az ilyen pácienseknek egy úgynevezett S2 dokumentumot kiadni.

Az agrárszektort a módosítás értelmében a kritikus infrastruktúra ágazatai közé sorolják, a megyéket pedig a polgári védelmi feladatokat ellátó szervezetetek közé.

A veszélyes egészségügyi hulladék kezelésének módját is szabályozzák. Ha ott, ahol az ilyen hulladék keletkezik, nincs kapacitás a begyűjtésére, átadható olyannak, aki jogosult az ilyen veszélyes hulladék összegyűjtésére. A környezetvédelmi minisztérium adhat erre felhatalmazást.

TASR